Передплата 2024 ВЗ

Дві гвоздики з чорною стрічкою – цвинтарний «сувенір» для журналістки

Російські силовики публічно не повідомляли про претензії до роботи Олександри Єфименко у Криму

Українська журналістка Олександра Єфименко, яка часто приїжджала до Криму у відрядження та готувала матеріали про проблеми окупованого півострова, в тому числі вела репортажі з багатьох судових засідань над репресованими активістами, повідомила на своїй сторінці у Facebook, що отримала «чорну мітку» - погрозу життю через небажаність для російської поліції її роботи в Криму.

«Моє останнє відрядження до Криму тривало з вересня по листопад. Через тиждень, після заїзду на півострів, коли я відкрила вранці хвіртку власного будинку, мені під ноги випали дві червоні штучні гвоздики із чорною стрічкою. Тоді я вирішила залишитися і допрацювати, чудово розуміючи, що це досить серйозне попередження, на мій погляд. Уже коли я повернулася до Києва наприкінці грудня 2021 року, мені зателефонували та розповіли, що за адресою, де я зупинялася під час тієї поїздки, навідалася поліція.

Прийшли, назвали моє ім'я, розпитували інформацію про мене. Ті, хто все це влаштовує, фактично позбавляють мене повноцінного права на професію зараз і заганяють у своєрідну самоцензуру. Визнавати це неприємно, але потрібно. Звичайно, я давно чекала на щось подібне і, чесно кажучи, не особливо здивувалася», – написала журналістка.

Вона повідомила, що продовжить працювати з кримською тематикою «у новій реальності» та подякувала за співпрацю редакції сайту «Крим.Реалії», телеканалу «Суспільне.Крим» та Grani.Ru.

Олександра Єфименко згадує: «Я працюю в Криму кореспондентом чотири роки, з листопада 2017 року. І вперше за цей час я прийняла рішення, що мені потрібно зупинитися. Мої поїздки на півострів відтепер, з дуже великою ймовірністю, будуть приносити не користь та якісну роботу, а проблеми мені і найголовніше - моєму оточенню. На мій погляд, це безвідповідально. Тому до Криму я не поїду до кращих часів. Але це зовсім не означає, що залишу цю тему. Це означає лише те, що мені просто потрібно постаратися пристосуватися до нової реальності… Я хотіла б подякувати всім тим, хто підтримував мене у всій цій ситуації, та багатьом іншим. Хто розмовляв, а іноді просто вчасно замовк і не заважав домовлятися самій з собою. Хто не давав непроханих порад і чесно висловлювався, коли я про це просила. Хтось страхував і вчасно попереджав, хтось допомагав. Кожному, хто говорив: «Благаю, ти можеш не лізти, будь ласка, нікуди», і тим, хто телефонував зі словами: «Ми їдемо до суду, збирайся тебе підвеземо». А ще тим, кого я можу назвати своїми друзями. Друзям, які з'явилися у мене в непрості часи.

Дякую тим, хто всі ці чотири роки мені довіряв: хто пускав у свій дім, давав можливість спілкуватися зі своїми дітьми, хто не боявся розповідати про найдорожче, хто плакав, з ким плакала я, хто сміявся, хто не міг стримати емоцій і хто стримав їх. Тим, хто побоювався та підбирав слова. Хтось розповідав історії. Кожному своєму герою, котрий охоче погоджувався на бесіду, усім тим, кого доводилося вмовляти, і тим, хто відмовився від спілкування зі своїх причин. З усіма, з ким мерзли під судами та випили незлічену кількість кави. Дякую за кожен написаний та ненаписаний матеріал. За все добре і те, що заведено вважати поганим. Без тих людей, хто впізнає себе в цих словах, я мало що змогла б».

Олександра застерігає і підсумовує: «У Криму треба працювати незалежним журналістам. Я навіть сказала б – необхідно. Рівно до того моменту, поки ти відчуваєш, що можеш приносити більше користі, ніж проблем. Тому що їх там достатньо. Але люди, які залишаються на окупованій території, варті того, щоб заради них ризикнути, і не раз, слово честі. І Крим цього теж вартий».

Російські силовики публічно не повідомляли про претензії до роботи Олександри Єфименко у Криму.

За даними правозахисників, у Криму в ув'язненні зараз перебуває 12 журналістів: Марлен Асанов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Асан Ахтемов, Амет Сулейманов (за станом здоров'я), Олексій Бессарабов та фрілансер сайту «Крим.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода») Владислав Єсипенко.

У Національній спілці журналістів України зараз демонструється фотовиставка з понад 45-ти робіт, на яких показано життя громадських журналістів Криму та їх родин.

Читайте також: Правозахисники зафіксували 1785 випадків порушення прав людини у Криму

Схожі новини