Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Керівник державної фінустанови наказав “вирубати” журналіста...

В “Укрексімбанку” видавали багатомільйонні кредити на окуповані території?

Чергова серія владного свавілля! Земляк і особистий друг сім’ї нашого президента — голова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер — став призвідником грандіозного скандалу, який разом з українцями шокував міжнародну спільноту. Керівник цього державного банку під час інтерв’ю «Радіо Свобода» наказав охоронцям застосувати грубу фізичну силу до журналістів і видалити зроблені ними записи. Чогось подібного в Україні не було давно…

Ідеться про напад на журналіста «свободівської» програми «Схеми. Корупція у деталях» Кирила Овсяного і відеооператора Олександра Мазура. Кілька тижнів тому редакція «Схем» домовилася про розмову з керівником «Укрексімбанку», надіслала йому список запитань. Під час самого інтерв’ю виникла потреба уточнити епізод із багатомільйонним кредитом особі, яка живе на окупованих територіях, у «ДНР» (!!!). Овсяний запитував Мецгера, чи перевіряли працівники банку, кому саме збираються позичити гроші. У відповідь на це (напевно, відчувши, що пахне смаленим), Мецгер протиправно наказав своїм охоронцям забрати у журналістів обидві камери, вилучити з них флешки пам’яті й стерти інформацію з них «в нуль». Коли ж оператор відмовлявся віддавати апаратуру й робочий матеріал, його, наче злочинця, скрутили, забрали з камер карти пам’яті й віддали банківським комп’ютерникам для «форматування». «Оператора заламують, нас відмовляється випустити з кабінету глава пресслужби Володимир Пікалов, вікна кабінету закривають стальними решітками. І ми чуємо двозначне: «Сідайте, тепер будемо спілкуватися», — згадує Кирило Овсяний.

Через годину після сутички у кабінеті глави «Укрексімбанку» журналістам таки дозволили покинути цю фінустанову. «Радіо Свобода» заявило у поліцію про перешкоджання професійній діяльності своїх співробітників. У самому ж банку офіційно повідомили зовсім інше. Звинуватили журналістів у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею). Сказали, що автори «Схем» порушили журналістську етику. При цьому додали, що журналіст з оператором без будь-яких перешкод покинули приміщення банку (з усією записувальною та освітлювальною технікою).

Брехню керівника «Укрексімбанку» підтвердив зроблений журналістом аудіозапис конфлікту, а також відновлені фахівцями і оприлюднені у ЗМІ відеозаписи «Схем». В одному з епізодів видно момент силової боротьби і чується фраза Мецгера: «Володь, выруби его, пожалуйста, что он ходит тут?».

На події в «Укрексимбанку» негативно відреагували журналістська спільнота, закордонні дипломати. Голова НСЖУ Сергій Томіленко повідомив, що поліція отримала від «Укрексимбанку» записи службових відеокамер, але вони відрізняються від тих записів, що надали їх у «Радіо Свобода» — очевидно, файли редагували…

«Вільні ЗМІ відіграють життєво важливу роль в демократії, і репортери повинні мати можливості вести свою роботу без переслідувань або залякування», — йдеться у заяві Посольства США в Україні. «Будь-які напади на медіа неприпустимі!» — своєю чергою заявила посол Великої Британії Мелінда Сіммонс.

Надійшла і реакція з Офісу президента України. «Ситуація навколо „Укрексімбанку“ може сприйматися лише негативно, — заявив радник керівника президентської канцелярії Михайло Подоляк. — Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов'язок посадовців будь-якого рівня — коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Немає значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися».

Тим часом Євген Мецгер повідомив, що «на час внутрішньої перевірки» вирішив піти у відставку. «Мої надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання. Повністю усвідомлюю свою відповідальність», — заявив він.
Демократичні політики і громадськість вважає, що таких «покаянь» недостатньо. І каже, що через дії команди Зеленського Україна все більше скочується до диктатури.

А тим часом…

У середу, 6 жовтня, до цен­трального офісу «Укрексімбан­ку» прийшли поліцейські Голосі­ївського райвідділу Нацполіції та прокурори Києва, — щоб вручити підозри двом фігурантам кримі­нального провадження щодо пе­решкоджання професійній ді­яльності журналістів «Схем». Про кого саме йдеться, речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець не повідоми­ла, але, швидше за все, йдеть­ся про голову департаменту ін­формполітики «Укрексімбанку» Володимира Пікалова та дирек­тора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова.

Коментар для «ВЗ»

Петро БУРКОВСЬКИЙ, аналітик Фонду «Демократичні Ініціативи»

Поведінка голови «Укрексімбанку» мене вкрай здивувала. Ця людина (виходець із Кривого Рога) із середини 90-х працювала у банківській сфері. Тривалий час із нинішнім главою Нацбанку Кирилом Шевченком вони йшли паралельними шляхами: спочатку були у «Фінансах і кредиті», а потім — в «Укргазбанку». Банкіри, які займаються плануванням, управлінням, мали би бути зваженими, хоча би вихованими. Але те, що ми побачили — не вкладається у голову! Виникає враження, що людина абсолютно впевнена у своїй безкарності, у тому, що у неї є захист, який нікому не здолати. Було також видно, що ця людина дуже сильно боїться того, хто її поставив на цю позицію, і робить усе можливе, щоб не підставити цю особу. Згадка про документи щодо фінансування російських окупантів на Донбасі вивела Євгена Мецгера із себе. Ми побачили цілком не адекватну, нервову, не виважену людину з поведінкою, яка не гідна посадовця такого рівня. Це б’є не тільки по іміджу цієї людини, а й по авторитету усього «Укрексімбанку», цієї стратегічної фінустанови. Нагадаю, керівник цього банку спілкується з представниками міжнародних інституцій, з великими компаніями, які працюють на експорт. Це доволі високий рівень бізнесу й контактів. І виявляється — може поводитися таким ганебним чином. Це пряме свідчення його профнепридатності!

За різної влади, за різних президентів «Укрексімбанк», як і «Ощадбанк», на жаль, використовували для видачі кредитів «своїм» людям. Ці два державні банки завжди були проблемними. Можна згадати схеми Андрія Клюєва… І тут знову виникає враження, що Мецгер — не професіонал, що він готовий виконувати накази тих, хто його поставив на цю посаду і захищати їх — навіть якщо йдеться про сумнівні оборудки, у тому числі пов’язані із фінансуванням «об'єктів підприємницької діяльності» на не підконтрольній Україні території.

Чи належною є реакція на цей інцидент нашої влади? А ми її і не бачили! Була заява радника глави Офісу президента Михайла Подоляка. Але ж Подоляк — це не влада! Він — іміджмейкер, спічрайтер. Не має жодних повноважень. А от у президента є повноваження щодо банківської системи. Він вносить кандидатуру голови Нацбанку, бере участь у формуванні правління НБУ. Держбанки — сфера відповідальності уряду, як власника цих банків від імені українського народу, і Нацбанку — як головного регулятора. Від них реакції ми поки що не чули. Очевидно, керівник «Укрексімбанку» дуже сильно пов’язаний з головою НБУ. Якщо той привів зі собою таких людей, то у відставку має йти не лише Мецгер, а й Шевченко. У цивілізованій країні питання про відповідальність голови Національного банку було би поставлено невідкладно.

Читайте також: Невже кредитують клієнтів з ДНР?

Схожі новини