Передплата 2024 «Добра кухня»

Як каратимуть українців за несплату комунальних послуг?

Ймовірно, скоро українців позбавлятимуть субсидій за рішенням інспекторів, які проводитимуть перевірки

Пеня, втрата субсидій та навіть майна — саме такими можуть бути наслідки несплати боргів за комунальні послуги. Крім того, збираються додатково перевіряти отримувачів субсидій. Докладно це пояснила фахівчиня криворізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Наталя Кожем'яка, йдеться в матеріалі НВ.

Згідно із законодавством, пеня нараховується, якщо споживач вчасно не платить за комунальні послуги. Розмір пені має бути встановлений договором про надання комунальних послуг із підприємством, яке їх надає. Сума пені не може бути вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, а загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% суми боргу.

Водночас якщо є заборгованість держави за надані населенню пільги та житлові субсидії, пеня не нараховується. Також пеня не нараховується, якщо споживач компослуг може належним чином підтвердити, що йому заборгували зарплату. Крім того, не можна нараховувати пеню, відключати послугу чи виселяти боржників із квартири під час карантину, введеного через пандемію COVID-19. На даний час дія карантину продовжена до 31 серпня 2021 року.

Оплата за розподіл газу

Фахівці зазначають, що представники газової служби іноді діють як колектори: вони чинять на споживачів психологічний тиск, вимагаючи погасити поточні платежі виключно до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Водночас оплата вартості послуги з розподілу природного газу має здійснюватися до 20 числа включно місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу. Оплата здійснюється на підставі рахунку Оператора газорозподільних мереж.

Лише якщо оплата не пройде протягом 10 днів після 20 числа постачальник має право почати процедуру припинення (обмеження) газопостачання, завчасно попередивши про це боржника.

Втрата субсидії через борги за комірне

У субсидії відмовляють, якщо управління соціального захисту населення отримає інформацію про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг чи витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — на даний час це 340 грн. До уваги береться розмір заборгованості на день звернення про призначення житлової субсидії.

Інспектори, які перевірятимуть отримувачів субсидій

Імовірно, скоро українців позбавлятимуть субсидій за рішенням інспекторів, які проводитимуть перевірки — проєкт відповідної постанови Кабінету Міністрів опублікований для громадського обговорення на сайті Міністерства соціальної політики.

У матеріалі сайту finance.ua зазначається, що Мінсоцполітики вже намагалося ініціювати подібні перевірки «коли інспектори йдуть додому до отримувачів субсидій та допомог і на місці розбираються, як живе сім'я, чи є у квартирі дорогі речі, ремонт, тобто наскільки реальна картина відповідає поданим документам про доходи». Тоді передбачалося, що за рішенням інспектора виплати можуть бути призупинені на термін до 30 днів, але Конституційний Суд визнав цю норму незаконною.

Відмінність нинішнього проєкту постанови від попереднього у тому, що Мінсоцполітики пропонує перевіряти не лише тих, хто отримує субсидії, а всіх отримувачів соціальної допомоги — як приватних осіб, так і установи, наприклад дитячі будинки.

Голова адвокатського об'єднання «Кравець і партнери» Ростислав Кравець вважає цю ініціативу сумнівною.

«Почнемо з того, що житло людини є недоторканим, і проникнути в нього без дозволу власника можна лише за рішенням суду. Крім того, Конституційний Суд свого часу вже вказував на неприпустимість припинення соціальних виплат, якщо немає вагомих доказів, що людина отримує їх незаконно. Широкі повноваження контролерів, які їм хочуть надати, і взагалі відкривають можливості для масштабної корупції на місцях — люди будуть змушені „домовлятися“ з інспекторами, аби за їхньою наведенням у сім'ї не забрали субсидію або допомогу», — зазначив він.

Якщо Кабмін все-таки ухвалить цю постанову, перевірки почнуться з 1 січня 2022 року.

Стягнення боргу через суд

Якщо у споживача є борг за комунальні послуги, то підприємство, яке їх надає, може подати позов до суду про стягнення боргу разом з інфляційним нарахуванням на його суму та 3% річних від простроченої суми. Тому для тих, хто платить за компослуги несвоєчасно, кінцева сума може виявитись значно більшою.

Позбавлення житла через борги за комірне

Навіть у випадку стягнення боргу за комунальні послуги через суд, воно відбувається насамперед грошовим коштом боржника та коштом інших цінностей.

Продаж єдиного житлового будинку чи квартири, у якій живе боржник, щоб покрити суму боргу, відбувається в останню чергу. Він неможливий у випадку, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.07.2021 — 120 тисяч грн). У такому випадку виконавець судового рішення зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення коштом іншого майна боржника.

Однак якщо іншого майна немає, а сума боргу перевищує 20 мінімальних заробітних плат, державний чи приватний виконавець має право накласти на житло арешт і продати його.

Відключення газу та електроенергії за борги

Постачальники газу та електроенергії мають право припинити надавати ці послуги. Якщо вони мають намір це зробити, то зобов'язані повідомити споживача.

Постачальник газу має право направити споживачу письмове повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу шляхом перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника після пред'явлення службового посвідчення на об'єкт для пломбування запірних пристроїв. У цьому повідомленні постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше, ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

Якщо споживач має заборгованість за електропостачання або не допускає до лічильника, постачальник може повністю або частково припинити постачання електричної енергії за умови попередження споживача не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня відключення.

Письмове повідомлення про припинення електропостачання має містити:

  • підстави, суму заборгованості;
  • дату і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинене;
  • прізвище, ім'я, по батькові, підпис відповідальної особи, якою оформлене попередження.

Датою отримання таких попереджень буде вважатися:

  • дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції;
  • третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв'язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим листом).

Попередження споживачу електроенергії може бути передане постачальником в інший спосіб тільки в тому випадку, якщо він передбачений договором із постачальником електроенергії та договором з оператором системи. Якщо споживач сплатить борги і повідомить про це постачальника електроенергії до відключення, то постачання електроенергії не припиняється.

Припинення водопостачання за заборгованість

Виконавець послуг із централізованого водопостачання має право обмежити або припинити надання послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі, крім випадків, коли якість та/або кількість таких послуг не відповідають умовам договору. Про обмеження чи припинення надання послуг постачальник зобов'язаний повідомити у попередженні за 30 днів до відключення.

Обмеження чи припинення надання комунальної послуги здійснюється її виконавцем у присутності представника особи, яка здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, а також управителя або посадової особи чи працівника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Якщо цих осіб заздалегідь попередили про день та час здійснення відключення, але вони не прибули, це не є перешкодою для обмеження чи припинення надання послуги.

Виконавець, який обмежує чи припиняє надання послуги, має опломбувати санітарно-технічне та/або інше обладнання, що розташоване у багатоквартирному будинку за межами або всередині приміщення, яким користується споживач, і пов'язане з наданням йому послуг.

Водночас відповідно до статті 23 Закону України Про питну воду та питне водопостачання підприємства питного водопостачання та централізованого водовідведення мають право у разі внесення споживачем не в повному обсязі плати за використану питну воду обмежити його питне водопостачання до рівня екологічної броні питного водопостачання.

Читайте також: В Україні зростуть комунальні тарифи

Схожі новини