Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні зростуть комунальні тарифи

  • 13.07.2021, 16:45
  • 1 099

У країні значно підвищиться вартість житлово-комунальних послуг: подорожчають опалення та гаряче водопостачання

Втім, тарифи у різних регіонах відрізнятимуться. Так найбільший ріст вартості послуг ЖКГ очікується у Чернівцях, а найменший, вірогідно, у Полтаві.

Такий прогноз під час пресконференції у Києві 13 липня озвучив голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт заявив, що найближчого опалювального сезону очікується зростання вартості послуг теплокомуненерго.

«Вже на сьогодні підняли вартість власних послуг теплокомуненерго у Чернівцях, це 75% зростання вартості постачання теплоносіїв та гарячої води. Київ вже оголосив про зростання вартості послуг КП „Київтеплоенерго“, а це приблизно 80% киян отримають нові платіжки, які будуть вище попередніх на 40%», — пояснив Попенко.

За оцінками експерта, буде таке підвищення тарифів:

  • Чернівці — 75%;
  • Тернопіль — 70%;
  • Старокостянтинів — 63%
  • Одеса — 56%;
  • Кременчук — 53%;
  • Київ — 40%;
  • Полтава — 36%;

Втім, експерт зазначає, що «всі ці цифри в містах будуть приблизно однакові». Тобто в середньому можна говорити про те, що споживачів очікує зростання вартості на послуги теплокомуненерго приблизно 40, 50 і 60 відсотків.

Попенко зазначив, що така різниця у вартості залежатиме від того, чи змінювався тариф тепловиків останнім часом. Наприклад, у місті Чернівці буде настільки значне зростання тарифів, оскільки довгий час тариф штучно занижувався.

«Все це призведе до того, що чернівчани платитимуть близько 50 грн за квадратний метр», — пояснив голова Союзу споживачів.

До зростання тарифів призвели, в першу чергу, скасування ПСО, спецзобов’язань «Нафтогазу» щодо постачання газу для ТКЕ, і формування нових цін на газ для теплокомуненерго. Більшість теплокомуненерго стверджували вартість своїх послуг тоді, коли вартість газу становила 5−5,5 гривень за кубометр.

Сьогодні «Нафтогаз» запропонував для теплокомуненерго вартість газу на рівні 7 грн 43 коп.

«Фактично це зростання більше ніж на 50%. Це перше, що безпосередньо вплинуло на вартість послуг теплокомуненерго «, — зазначив Попенко.

Читайте також: Тарифи знову зростуть

Схожі новини