Передплата 2024 ВЗ

Окупанти крадуть українські бренди

Якщо вже красти – то все, що має цінність!

За таким лозунгом діє російська влада в Криму, яка поставила на службу своєму курорту, крім всього іншого, і кримські територіальні бренди, які за законом належать Україні.

Вони закликають туристів в Крим в рамках так званого «гастрономічного» туризму тими принадами, які вкрадені в України, і подають це під ідіотським лозунгом «спробуй свою країну на смак». Уявіть собі туриста, який сидить під Ластівчиним гніздом і гризе «свою країну», тобто Росію, пробуючи її на смак!

А якщо серйозно, то в Росії створено так звану гастрономічну карту, і на днях Мінсільгосп Росії підбив підсумки першого національного конкурсу регіональних брендів «Смаки Росії», назвав переможців народного голосування. Звісно, на карту нанесені і кримські географічні бренди. У Криму вважають, що в результаті конкурсу організатори туризму на півострові отримали безпрецедентно масштабний план дій, що і де потрібно рекламувати і рекомендувати туристам спробувати, перебуваючи на території виробника або замовляючи його продукцію додому.

Вперше на загальноросійському рівні зібрано такий обсяг даних про основні продовольчі регіональні бренди. А в ньому конкурсна комісія віддала кримським винам друге місце. Кримчани це сприймають як закономірний результат, хоч за час окупації вони не виготовляли ще жодного сорту вина нової марки, а досі експлуатують українські бренди.

Як виявилося, на конкурс Крим не представив жодної самостійної марки вина. Виставили продукцію під блідою назвою «Кримське вино», в якому, очевидно, щоб не потрапити під претензії від України за крадіжку інтелектуальної власності, об'єднали продукцію «Масандри», заводів марочних вин «Коктебель», «Сонячної Долини», винного дому «Фотісаль» і господарства AlmaValley. Та й то, скільки б кримчани не хвалилися, а першого місяця їм не дали.

Переможцем в тій же номінації визнані… карельська форель, а третє місце присуджено… осетинським пирогам.

Російський віце-прем'єр-міністр сільського господарства Криму Андрій Рюмшин задоволений: «Ми пройшли великий і відповідальний шлях участі в Першому національному конкурсі регіональних брендів «Смаки Росії». 26 кримських сільгосптоваровиробників взяли в ньому найактивнішу участь, представивши п'ять брендів: «Кримське вино», «Кримські морепродукти і аквакультура», «Кримський сир», «Кримські пахлава і рахат-лукум», «Ялтинська цибуля». Як бачимо, жоден з цих брендів не належить Росії.

Ялтинську цибулю почали масово вирощувати в Криму вже після другої світової війни за часів України, кримський сир, пахлава і рахат-лукум — це відомі кримськотатарські продукти. Вирощуванням морепродуктів і розвитком аквакультури в Криму займалися греки, італійці тощо. Таким чином в топ-10 в своїх номінаціях включені кримські морепродукти і ялтинська цибуля.

Однак окупанти навіть не червоніють, хоч всім зрозуміло, що все це не російське, а вкрадене. Це підтверджують і списки страв-учасників. На розсуд глядачів було виставлено томське кедрове молоко, Ямальська оленина, кологрівські гусаки, татарські в'ялені гусаки, сідімінський і башкирський меди, тувинська баранина, пастила з арктичних ягід. Майже все, як бачимо, запозичене. Як виявилось, подібні крадіжки брендів — типове для цього конкурсу явище. У ньому, наприклад, брали участь такі страви, як бурятські бузи, яким в своїй номінації надано перше місце, а також дагестанська баранина, явно не російські бренди. А серед російських, наприклад, сири з Підмосков’я, що смішно, бо цей регіон ніколи не вирізнявся саме сирами як географічним брендом, і ця продукція не може конкурувати з сирами інших регіонів, які мають вже багатовікову історію. Однак саме підмосковним сирам віддали перший приз. Це не сподобалось кримчанам, бо навіть Андрій Рюмшин вигукнув: «Невже сири з Підмосков’я смачніші, ніж кримські»?

Апологети такого конкурсу називають Росію «гастрономічною цивілізацією». Однак колись росіяни усвідомлять, що красти — це незаконно і соромно. Можливо, вони також зрозуміють і той факт, що Росія це не цивілізація, а антицивілізація.

Схожі новини