Передплата 2024 «Добра кухня»

«Президент призначив сестру своєї сусідки, на яку записаний його маєток в Італії, керувати Антимонопольним комітетом»

Нардеп зі «Слуги народу» жорстко розкритикував Зеленського. Через це парламентарія вигнали із владної фракції

Новий політичний сезон в Україні, який знаменувало відкриття 4-ї сесії Верховної Ради 9-го скликання, розпочався з чергового нападу політичної кризи. Вона вкотре зачепила ряди владної партії «Слуга народу». Представник цієї політичної сили Гео Лерос (колишній радник Володимира Зеленського) із парламентської трибуни каменя на камені не залишив від політики президента, заявивши, що через нього «країна рухається у прірву».

Гео Лерос не раз критикував ниніш­нього главу держави і його корупцій­не оточення, зокрема керівника кан­целярії Андрія Єрмака, — через це став «білою вороною» на Банковій і у «Слузі на­роду». Цього разу виступ внутріпартійно­го опозиціонера (кілька днів перед тим невідомі спалили йому автомобіль) шоку­вав ще більшою відвертістю і жорсткістю оцінок.

«Мені очевидно, що країна рухаєть­ся у прірву», — заявив Лерос (на фото) з трибуни ВР. І проілюстрував цю тезу при­кладами ігнорування з боку Зеленського його передвиборчих гасел. Зі слів Леро­са, пообіцявши зняти недоторканність із себе, депутатів, суддів, Зеленський зро­бив доторканними лише опозиційних де­путатів. В Офісі президента процвітає ку­мівство, телефонне право, судова влада стала прислужником Банкової. Політич­них переслідувань зазнають громадські активісти, журналісти, опозиційні політи­ки. Лерос назвав главу ОПУ Єрмака аген­том Головного розвідувального управлін­ня Російської Федерації, звинуватив його у тому, що той (зокрема, вдавшись до по­слуг «миротворців» Кравчука і Фокіна) здає національні інтереси.

У дезорганізації державного життя нардеп звинуватив Зеленського. «Замість обіцяних „нових облич“ до Ради прийшли клани Януковича, які тепер очолюєте ви, пане президенте», — сказав Гео Лерос. Він також заявив про корумпованість ко­манди президента: у країні немає відкри­тих конкурсів на державні посади, зате є «смотрящі», на митницю, у податкові та інші «годівниці» призначають «люстрова­них, зашкварених, махрових корупціоне­рів». Зі слів Лероса, СБУ, керівником якої призначено близького друга президен­та Баканова, чинить економічний тиск на бізнес, покриває тіньову економіку. «На додачу, президент призначив сестру сво­єї сусідки, на яку записаний його маєток в Італії, керувати Антимонопольним комі­тетом, який покликаний створити обіцяну свободу конкуренції», — сказав Гео Лерос.

Напевно, цей виступ свого критика ди­вився по телевізору Володимир Зелен­ський. І точно його вразили такі слова на свою адресу: «Пане президенте, погодь­теся, ви не стали воювати зі старою сис­темою — ви просто з нею злилися. Саме ви своїми мікробами та бактеріями брехні заразили цілу країну, згаявши шанс вели­кої держави, обмінявши його на конверти від олігарха. Ви здали країну в оренду цим олігархам, чим самі собі підписали вирок. І ви стали порожнім місцем в історії. Вже зрозуміло, що не буде ніяких „посадок“. Скоро українці остаточно визначаться, що не хочуть з вами зустрічати наступну весну…».

Мабуть, після цієї різкої «правди-матки» у президента і керівництва підконтрольної йому партії у парламенті увірвався терпець. Гео Лероса виключили з фракції «Слуга на­роду». Деякі політологи припустили, що не­забаром «білу ворону» ще й позбавлять де­путатського мандата (балотувався у Раду за партійним списком «СН» під № 23). Си­туацію, на прохання кореспондента «ВЗ», прокоментував багаторічний заступник го­лови ЦВК Андрій Магера. За його словами, відібрати у Гео Лероса його депутатські по­вноваження не зможуть, адже він не вихо­див добровільно з фракції, звідти його ви­ключили примусово.

Поки у політичному бомонді обго­ворюють політичну розправу над «Зе!-нардепом», спалахнув інший скандал, теж пов’язаний з вищим керівництвом країни. Йдеться про гучний провал се­кретної операції українських спецслужб, які готувалися затримати 28 міжнародних терористів — представників російської військової приватної компанії, так званих вагнерівців, частина яких воювала про­ти української армії на Донбасі. За слова­ми відомого блогера Юрія Бутусова, табу на проведення цієї спецоперації букваль­но перед її фінальним етапом на нараді в українського президента наклав керів­ник його канцелярії Єрмак. Бо це, мовляв, погіршить наші відносини з Росією. А по­тім дивним чином відомості про підготов­ку цієї спецоперації просочилися у Росію. «Вагнерівців» затримали у Мінську біло­руські спецслужби і люб’язно відправили у Москву. Бутусов вважає, що до зливу ін­формації мав відношення Єрмак.

Про деталі цього провалу і з вини кого він стався, у середу, 2 вересня, мав намір розповісти на прес-конференції учасник спецоперації Тарас Костанчук. Але напе­редодні ввечері його викликали у Голо­вне управління розвідки і заборонили йти до преси. Пообіцяли провести службове розслідування (хоча цього вже давно ви­магала демократична опозиція).

Політолог Тарас Березовець вважає, що така, угодовська для Кремля, політи­ка Зеленського неодмінно викличе нега­тивну реакцію у наших західних партнерів, які допомагають Україні боротися з росій­ським агресором. Експерт не виключає, що може бути згорнуто програми допо­моги Києву і запроваджено персональні санкції проти оточення Зеленського.

Тарас Березовець зазначає: «Рятую­чи Єрмака і ставши на його бік у конфлікті завдяки блискавичному вигнанню Леро­са, Зеленський узяв на себе повну відпо­відальність за дії керівника своєї канцеля­рії. Ймовірно, Зеленський не усвідомлює, але будь-які факти проти Єрмака, у тому числі ті, що стосуються його співпраці зі спецслужбами РФ, зроблять самого пре­зидента співучасником і відповідачем за злочини свого канцеляриста. Уже очевид­но, що ми входимо у дуже гостру і затяж­ну кризу, наслідки якої навіть не піддають­ся аналізу».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень