Передплата 2024 «Добра кухня»

Апарати ШВЛ від Ілона Маска, Супрун і фанат Зеленського: у ситуацію втрутилось посольство України у США

  • 02.04.2020, 16:41
  • 1 759

Посольство України у США втрутилось у скандал з можливою допомогою нашій країні апаратами штучної вентиляції легенів, які вкрай необхідні хворим на небезпечний вірус COVID-19.

Так, колишня в. о. обов’язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відповіла на пропозицію глави компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска безкоштовно розіслати апарати штучної вентиляції легенів в лікарні світу і попросила надіслати кілька в Україну.

Раніше своєму Twitter Маск повідомив, що готовий безкоштовно розіслати в лікарні світу апарати ШВЛ для порятунку тих, у кого важка форма перебігу хвороби COVID-19.

«У нас є додаткові схвалені FDA апарати. Доставимо в лікарні по всьому світу в регіони доставки Тесла. Пристрої та доставка — безкоштовно. Єдина вимога — щоб обладнання надійшло до пацієнтів негайно, а не зберігалося на складі. Будь ласка, дайте мені знати чи Tesla», — написав він.

Уляна Супрун відповіла йому в коментарі і попросила допомогти.

«Мене звати Уляна Супрун. Я — колишня глава МОЗ України. Україна потребує апарати ШВЛ. Ми маємо їх лише 3500 на 37 млн чоловік населення. Будь ласка, допоможіть нам», — написала Супрун.

Після цього в коментарі до твіту Маска прийшов український діяч Вадим Арістов. «Стратег, інфекціоніст, сервіс-дизайнер, консультант з управління змінами, директор Revival Institute for Future (аутсорс маркетингу і спецпроектів покращення менеджменту)» — йдеться у його профілі на сторінці «Лабораторій сайту майбутнього».

Він закликав Маска допомогти Україні, але звертатися безпосередньо до Президента України Володимира Зеленського. Мовляв, до Супрун звертатися не треба — вона ж бо причетна до того, що в Україні не вистачає медобладнання.

«У нас дійсно є тільки 7% з необхідних ШВЛ. Але, будь ласка, обговоріть вашу допомогу безпосередньо з президентом Зеленським, оскільки саме пані Супрун несе відповідальність за цю катастрофу», — написав Арістов.

Після негативної реакції він спробував виправдатись.

На Facebook-сторінці Арістова тисячі українців висловили своє обурення вчинком «експерта». З усіх коментарів немає жодного позитивного. Найбільш м’які з них — щоб горе-експерт захворів на коронавірус і залишився без апарату ШВЛ, які Ілон Маск міг передати Україні. Дехто навіть пригадав особисті стосунки з Арістовим.

І лише після цього до дискусії у твіттері вирішило долучитися українське офіційне відомство. Але це було не Міністерство охорони здоров'я, а посольство України у США.

Україна є другою за величиною країною Європи з населенням у майже 40 мільйонів. Пандемічна ситуація в Україні наближається до піка, квітень буде найважчим. Людям у лікарнях потрібні ШВЛ. Ми готові до співпраці!", — - твітнули з офіційної сторінки посольства України у США.

Не лишились осторонь і відомі українські експерти і політики.

«Картина маслом. Ілон Маск пише, що готовий надати безкоштовно апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). До нього в коменти приходить Уляна Супрун і просить допомогти Україні. А потім залазить чудовисько Вадим Арістов і просить Маска не допомагати Супрун, а контактувати безпосередньо з командою Володимира Зеленського. Ідіот чистої води! І скільки їх ще навколо», — написав відомий політолог і ведучий «Прямого» Тарас Березовець.

Схожі новини