Передплата 2024 «Добрий господар»

Арешт бойовика Цемаха може мати істотний вплив на розслідування щодо MH17, – ЗМІ

Нещодавно затриманий «командир ППО» бойовиків Володимир Цемах може бути причетний до трагедії пасажирського Boeing рейсу MH17, оскільки був свідком цих подій.

Про це з посиланням на «Bellingcat» повідомляє «Espreso.TV».

Експерти підкреслили, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування об'єднаної слідчої групи JIT.

В інтерв'ю в 2015 році Цемах заявив, що допомагав сховати ЗРК «Бук» і членів його екіпажа".

«Незалежно від його фактичної ролі 17 липня 2014 року, арешт Цемаха може зробити істотний вплив на розслідування JIT і судову процедуру. Якщо його заяви 2015 року про те, що він допоміг приховати ракетну установку „Бук“ і частину її екіпажа 17 липня 2014 року, виявляться правдою, це зробить його ключовим свідком JIT і, можливо, обвинуваченим за підозрою в співучасті», — ідеться у доповіді.

Поки що Цемах — перший затриманий бойовик, який мав прямий зв'язок з військовими операціями терористів на місці під час збиття літака.

У матеріалі Bellingcat відзначається, що є достатньо відкритих джерел і свідчень того, що Цемах командував підрозділом ППО під час катастрофи MH17. Експерти наводять як приклад сторінку Цемаха в російській соцмережі «Одноклассники». Там є свідоцтва того, що бойовик служив в підрозділі протиповітряної оборони, принаймні, 24 серпня 2014 року. На фотографіях, завантажених цього дня, його можна побачити із зенітною гарматою.

Наприкінці червня агенти українських спецслужб провели операцію з викрадення Цемаха за його місцем проживання в ОРДО й перевезення до Києва.

28 червня він був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці.

Як повідомляли, журналісти знайшли архівне відео, на якому бойовик «ДНР» Володимир Цемах, ймовірно, зізнається у причетності до збиття «Боїнга» MH17.

Схожі новини