Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Верховна Рада прийняла закон про перехід релігійних громад УПЦ МП до ПЦУ

  • 17.01.2019, 11:44
  • 1 502

Верховна Рада ухвалила законопроект № 4128-д про можливість зміни підлеглості релігійної організації на загальних зборах двома третинами голосів присутніх.

За законопроект з другого разу проголосували 229 народних депутатів (спочатку — 223 голоси), повідомляє «112 Україна».

Згідно із законом, держава визнає право релігійної громади на її підлеглість будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам і вільну зміну цієї підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту або внесення змін до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади, їх можуть скликати члени такої громади.

«Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту», — говориться у законі.

Рішення про зміну підлеглості засвідчується підписами членів громади, які підтримали таке рішення.

Закон набуде чинності наступного дня після офіційної публікації.

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні 11 жовтня 2018 року. Церемонія підписання Томосу відбулася 5 січня 2019 року в Стамбулі. Вранці 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю Православної церкви України Епіфанію посох і Томос про автокефалію.