Передплата 2024 ВЗ

Про скнарість — у «Казці про гроші»

25 січня стартувала всеукраїнська прем’єра фільму.

У всеукраїнський прокат 25 січня вийшов фільм режисера Олесі Моргунець «Казка про гроші» (на фото – кадр з фільму). Критики вже встигли його назвати довгобудом, так довго над ним працювали. Фільм — переможець другого конкурсу кінопроектів Держкіно, який отримав два мільйони доларів на зйомки ще 2011 року (тоді це було 11,9 мільйона гривень).

Над фільмом почали працювати 2012 року. За цей час змінилося три режисери. Зірковий час для фільму настав, коли за роботу взялася Олеся Моргунець. Це — дебютна робота молодого режисера.

Фільм знято за мотивами повісті «Йом Кіпур, або Судний день» відомого письменника Володимира Короленка. «Сам письменник, журналіст та публіцист із Житомира - козацького роду, добре знався на українських казках, легендах та побуті того часу. Ця безсмертна класика нашого співвітчизника, яка й дотепер актуальна, буде цікава сучасним підліткам та їхнім батькам», - каже режисер фільму.

Судний день – це повчальна історія про людську слабкість, про один із створених і живучих пороків – скупість. Це фільм-казка, притча про християнське милосердя, про добро, про кохання. За сценарієм, сільський парубок Левко успадковує млин свого дядька, який за загадкових обставин утопився в озері. Неочікуване збагачення збурює в Левкові нестримну жагу до грошей. Він привласнює шинок єврея Янкеля, якого за надмірну скнарість забрав чорт Хапун. Левко починає лихварити та забирати в людей останнє. Коли геть втрачає здатність до співчуття, дружби та кохання, нечиста сила добирається і до нього...

«Наша історія про жахливу людську пожадливість, скупість і скнарість. Про лихварів, дармоїдів та підлабузників. Про ледарів, пияків та рясоносців. Але понад усе – про справжнє кохання, відданість і самопожертву. Шукайте з нами відповідь на таке, здавалося б, просте запитання: «Що ж ті кляті гроші з людьми роблять?» - сказала на допрем’єрному показі у Львові продюсер картини Олена Лев. - Приватні кіноструктури розчаровані в кіностудії Довженка і думають, що ми нічого не можемо виробити. Насправді це не так. У нас ще є старі кадри, павільйони, живі метри, які знають, як потрібно робити кіно, і вміють, і допомагають молодим».

Знімальними локаціями для фільму стали павільйони кіностудії імені Олександра Довженка та Національний музей народної архітектури та побуту «Пирогово». Головні ролі у фільмі виконали Андрій Ісаєнко, Анастасія Карпенко (відома за головною роллю у серіалі «Лікар Ковальчук»), Михайло Кукуюк, Олександр Кобзар, Микола Боклан.

Схожі новини