Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вакцини не вбивають – убиває кір!

Помер ще один дорослий. «В Україні кожні 5-6 років будуть спалахи цієї інфекції, якщо 96-98% населення не буде щепленим», – кажуть медики.

Шестеро українців, які працюють на м’ясокомбінаті у Морлінах неподалік Оструда на півночі Польщі, захворіли на кір. Щоб запобігти поширенню захворювання, 700 працівників екстрено вакцинували.

«Протягом багатьох років не мали випадків кору в окрузі Оструда, і тепер, коли стільки осіб потрапили до лікарні з симптомами цієї хвороби, розглядаємо цю подію як надзвичайну» – прокоментував державний повітовий санітарний інспектор в Оструді Здзіслав Соколовський. Росія уже посилила контроль на своїх кордонах через спалах кору в Україні. Чи зробить це Польща – наразі невідомо.

А в Україні тим часом від кору помер ще один дорослий, і також в Одесі. Загалом інфекційна хвороба забрала сім життів, з них чотирьох дітей. Усі померлі – з Одеської області.

Кір небезпечний своїми ускладненнями – пневмонією і менінгоенцефалітом. Найбільше ризикують нещеплені особи і ті, що мають супутні захворювання. Кір прийшов в Україну з Румунії, де населення також не надто охоче вакцинується.

У січні з цією недугою злягло майже 1,3 тисячі українців. Дітей – удвічі більше, ніж дорослих. «Епідемії немає, є спалахи. Але важливо не те, епідемія це чи спалах, а те, чи хворіють люди. У цивілізованій країні люди від кору не повинні вмирати. Єдиний дієвий захист від цієї інфекції – вакцинація. Сьогодні найголовніше – отримати щеплення для своїх дітей, які пропустили його за календарем. Вакцини не вбивають людей, кір вбиває», – цитує в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун прес-служба МОЗ. В областях, де є найбільша захворюваність на кір, заговорили про необхідність продовжити шкільні канікули. Пропонують заборонити відвідувати дитсадки і школи тим дітям, які не перехворіли на кір і не були щеплені. Батьки, які виступають проти вакцинації, заборону сприйняли скептично. Кажуть, будь-яку довідку можна купити, а колоти дітям вакцину, яка містить хоч і ослаблений, однак живий вірус, не збираються.

Відомий лікар-педіатр Євген Комаровський закликає батьків не ризикувати: «Зі 100 дітей одна дитина завжди від кору помирала в усі часи. Після того, як з’явилися антибіотики, смертність знизилася у 10 разів – від кору помирала одна дитина з 1000. І не тому, що антибіотики лікують кір. Кір – вірусна інфекція, але під час кору часто виникають бактеріальні ускладнення, які можуть вкоротити людині віку. Ліквідувавши ці ускладнення, домоглися, щоб хворі помирали рідше. Можемо взагалі не щепити дітей, і тоді будемо платити ціну: кожна дитина буде хворіти на кір, одна з 1000 буде помирати і ще 2-3 отримають ускладнення – менінгоенцефаліт, сліпоту тощо. Якщо прийняли рішення вакцинуватися, ситуація докорінно змінюється і кір просто зникає з тієї країни, де люди вакцинуються, бо у всіх є імунітет від нього. Найстрашніша, найбезглуздіша ситуація, коли суспільство приймає рішення вакцинуватися, але половина людей робить щеплення, а половина – ні. Це призводить до того, що починають хворіти дорослі. Тобто якщо не вакцинується ніхто, то з вірусом люди стикаються у дитинстві. Коли вакцинується половина, то шанси зіткнутися з вірусом у дитинстві зменшуються, і з вірусом починають стикатися дорослі, які набагато важче переносять захворювання. І тоді ціна кору суттєво зростає, бо починають помирати дорослі». Щепитися повинні мінімум 90%, а в ідеалі – 95-98% усіх жителів. Тоді вірус не буде циркулювати. Усі матимуть імунітет проти кору – і хвороба зникне.

Схожі новини