Передплата 2024 ВЗ

«Основними чинниками, які впливають на розмір осучасненої пенсії, є розмір заробітної плати і страховий стаж»

На запитання читачів відповіла заступник начальника управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Світлана Петрушко.

Українці вже почали отримувати нові перераховані пенсії. Однак не всі задоволені розміром виплат. Одні скаржаться, що їм нарахували лише 300-500 гривень, у той час як їхнім знайомим — півтори і більше. Іншим до пенсії жодної копійки не додали. «ВЗ» запросив на пряму телефонну лінію заступника начальника управління пенсійного забезпечення — начальника відділу контролю правильності призначення пенсій на спеціальних умовах Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Світлану Петрушко (на фото).

Мене звати Катерина, з Франківщини вам телефоную. Маю 40 років безперервного стажу. На пенсію, згідно з новим законодавством, повинна вийти у 2019 році у віці 59 років. Чи можу вийти на рік швидше? Погодилася би навіть отримувати меншу пенсію, бо якщо здоров’я дозволить, то планую ще довго працювати...

- До 1 січня 2015 року діяла норма, відповідно до якої жінки могли вийти на пенсію у 55 років. При нарахуванні пенсії розмір виплати у них зменшувався на 0,5% за кожен повний і неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зараз ця норма не діє. Тому маєте право вийти на пенсію у 59 років — як це передбачено статтею 26 страхового закону.

Мене звати Христина, я зі Львова. Мені — 72 роки. Маю 26 років стажу. Жодної копійки до пенсії мені не додали — як отримувала півтори тисячі, так і далі отримую. Дістала тиск, цілу ніч не спала. Як послухала того Реву (міністра соціальної політики. — Авт.), коли він запевняв, що тепер усі пенсіонери будуть забезпечені, то розплакалася...

- Осучаснення передбачає застосування, зокрема, єдиного показника середньої зарплати за останні три роки (2014-2016) у розмірі 3764,40 грн. Розмір пенсії залежить як від розміру зарплати, так і від страхового стажу. Ваш страховий стаж — 26 років. З 1 жовтня 2017 року застосовується оцінка одного року страхового стажу 1%. Тому коефіцієнт страхового стажу становить 0,26. Це 26% від вашого осучасненого середньомісячного заробітку. Якщо невисокою була зарплата, то і доплата невелика. Крім цього, якщо розмір доплати є меншим від 140 гривень, то отримаєте її у листопаді разом з новим розміром пенсії.

Доброго дня! Мене звати Софія, я зі Львова. Коли будуть давати доплату пенсіонерам, які отримують пенсію 9 числа? Тим, що отримують 11, вже дали.

- Закон набрав чинності з 11 жовтня. Пенсіонерам, які отримують пенсію з 4 по 10 число, доплата буде здійснюватися за додатковими відомостями (якщо отримуєте пенсію на пошті). Телефонували на поштове відділення?

- Казали, що гроші ще не прийшли, немає навіть списків тих, хто отримує пенсію до 10 числа.

- Не хвилюйтеся — обов’язково отримаєте свої виплати.

Доброго дня! Це — Роман зі Самбора. Чи зараховується у пенсійний стаж період відбування покарання у радянські часи (з 1983-го по 1989 рік)?

- До стажу роботи зараховується будь-яка робота, зокрема у період до 1 січня 2004 року, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків. Зарахування до страхового стажу роботи під час перебування у місцях позбавлення волі можливе лише у разі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України.

- Мені з цього закладу видали документи для Пенсійного фонду (у них так і вказано — для зарахування у пенсійний стаж). Працював на заводі, офіційно...

- Оскільки не можу оцінити вашу довідку, складно телефоном щось коментувати.

- Надіслав копії цих документів у Київ, у Пенсійний фонд. Там усе з’ясують і дадуть мені відповідь?

- Звичайно. Можете також звернутись у Самбірське об’єднане управління чи у головне управління Пенсійного фонду у Львівській області за адресою: вул. Митрополита Андрея, 10.

Доброго дня! До вас телефонують зі Старого Самбора. Отримую пенсію у розмірі 2080 гривень. На пенсію вийшов у 2000 році. Загальний стаж — 58 років, з них 12 років державної служби. Чи можу розраховувати на перерахунок моєї пенсії?

- Яку пенсію вам нарахували — страхову чи відповідно до Закону «Про державну службу»?

- Відповідно до закону «Про державну службу».

- Виплати пенсіонерів, яким призначені пенсії за спеціальними законами (зокрема, за Законом «Про державну службу»), будуть переглядатися. Якщо вам це буде доцільно (тобто якщо розмір страхової пенсії буде більшим, ніж розмір пенсії, визначений за Законом Украї­ни «Про державну службу»), з 1 жовтня будете отримувати страхову пенсію. Обчислять її від розміру вашого осучасненого середньомісячного заробітку і страхового стажу, але виплату буде проведено у листопаді.

- А зарплату будуть брати повністю за всі роки? Пенсійний фонд володіє такою інформацією?

- При визначенні розміру пенсії державного службовця визначається і розмір страхової пенсії. Ваші дані про заробітну плату і страховий стаж у Пенсійному фонді є. Страхову пенсію вам перерахують за матеріалами пенсійної справи.

- Потрібно буде писати заяву?

- Ні, переведення з 1 жовтня відбудеться без вашого звернення.

Доброго дня! Надія, місто Кам’янка-Бузька. Мені — 69 років. Вийшла на пенсію у 2003 році. Хотілося би дізнатися про коефіцієнт на зарплату — що це таке і як він обраховується?

- Коли виходили на пенсію, напевно, брався ваш заробіток за 60 місяців?

- За п’ять років.

- Все правильно. У чому суть розрахунку. Береться помісячна зарплата. От візьмемо, наприклад, січень 1986 року. Ваш заробіток у січні 1986 року ділиться на середню заробітну плату в Україні за цей місяць. Припустимо, ваша заробітна плата у січні була 100 карбованців, у той час як у середньому по Україні — 179. Отже,100 ділимо на 179 і виходить коефіцієнт 0,56. Так визначається коефіцієнт за кожен місяць. Таким чином визначаються коефіцієнти за 60 місяців, які додаються і сума ділиться на 60.

- Коефіцієнт визначається кожного місяця? 12 коефіцієнтів за рік?

- Так, і 60 — за п’ять років.

- А потім загальну суму ділять на 60 і визначають середній коефіцієнт?

- Саме так. Визначається ваш коефіцієнт заробітної плати.

- У мене 1,4 вийшов.

- З 1 жовтня 2017 року цей коефіцієнт 1,4 множиться на 3764,40 грн., і ваш середньомісячний заробіток буде становити 5270,16 грн.

- Автоматизовано?

- Так, автоматизовано.

- Чи будуть при перерахунку пенсій враховуватися надбавки за роботу у певних галузях?

- Розмір пенсії залежить від розміру заробітної плати, в яку повинні входити всі надбавки за роботу у певних галузях, та страхового стажу. До пенсії можуть бути призначені надбавки і підвищення, передбачені законодавством. Це, для прикладу, учасникам війни, учасникам бойових дій, інвалідам війни, надбавки непрацюючим пенсіонерам на непрацездатних членів сім’ї, за проживання у гірських населених пунктах та інші. Наскільки я зрозуміла, такої надбавки у вас немає.

- Ні, але чому моя сусідка (я — родом із Волині), вихователька дитсадка, отримала 1200 гривень доплати, а я — нічого? Зарплата у неї — не більша. Стаж — так само.

- Розмір пенсії визначається індивідуально. Можливо, у неї була вища заробітна плата, були виплати за роботу за сумісництво. Може, нараховувались інші виплати. Кожна людина має право вибрати заробіток, який у неї є найкращим. Не обов’язково за роботу у дитячому садочку. Це могло бути інше підприємство.

Це вас зі Сколе турбують. Мене звати Марія. На пенсію вийшла 11 років тому. Дали мені мінімальну пенсію. З гірськими доплатами (за проживання у гірському районі. — Авт.) виходить трохи більше 1600 гривень.

- Доплату вам нарахували?

- 270 гривень.

- Вийшли на пенсію у 2006 році. Який у вас був стаж?

- Зараз маю 42 роки стажу. Досі працюю.

- Ви — працюючий пенсіонер. Працюю­чим пенсіонерам пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, не перераховуються. Для непрацюючих пенсіонерів з 1 жовтня 2017 року для перерахунку застосовується розмір 1452 гривні. А для працюючих, у даному випадку для вас, — 1074. Коли звільнитеся з роботи, розмір пенсії вам переглянуть. Для цього необхідно буде звернутися у територіальне управління.

- У сусідки стаж менший, а доплату їй нарахували...

- Вона працює?

- Ні.

- Про що я і говорю. Коли звільнитеся з роботи, пенсію вам перерахують з врахуванням нового прожиткового мінімуму, зокрема і доплату за понаднормативний стаж 22 роки.

Доброго дня! Мене звати Ганна Іванівна. Я — з Горохова Волинської області. Чи береться до уваги стаж роботи при перерахунку пенсій? Станом на сьогодні маю 41 рік стажу.

- Страховий стаж є одним із основних чинників при обчисленні розміру пенсії. У вас 41 рік стажу. При перерахунку з 1 жовтня 2017 року застосовується середня заробітна плата в Україні за 2014-2016 роки. Це 3764,40 грн. Також враховуються ваш коефіцієнт заробітної плати і ваш коефіцієнт страхового стажу 0,41. Знаєте коефіцієнт вашої заробітної плати?

- Не знаю, але приблизно 0,4 чи 0,5. Вийшла на пенсію у 2003 році.

- Навіть якщо коефіцієнт 0,5, проводиться такий розрахунок: 3764,40 грн. множимо на 0,5. Ваш середньомісячний заробіток — 1882,20 гривні. А далі 1882,20 гривні множимо на 0,41. Крім цього, до основного розміру пенсії додається ще доплата за понаднормативний стаж.

Доброго дня! Телефоную до вас з Мостиського району. Мене звати Марія. Мені додали нуль цілих нуль десятих!

- Коли ви вийшли на пенсію?

- У 2009 році.

- Для призначення пенсії вам застосовувалася середня заробітна плата в Україні 1579,99 гривні. Який у вас стаж?

- 32 роки.

- Добре було б, якби знали свій коефіцієнт заробітної плати. Цей коефіцієнт множився на середню заробітну плату в Україні, тобто на 1579,99. Скажімо, ваш коефіцієнт був 1. Тоді ваш середньомісячний заробіток до 1 жовтня 2017 року становив 1579,99 гривні. Цей розмір множили на коефіцієнт страхового стажу (у вашому випадку — 0,32) і на 1,35, що дорівнювало 0,432. Це — ваш коефіцієнт страхового стажу. Ці величини і визначали розмір вашої пенсії (це для прикладу).

З 1 жовтня при осучасненні пенсії застосовується заробітна плата в Україні за 2014-2016 роки (3764 гривні 40 копійок) і враховується ваш страховий стаж — 32 роки. Однак суть перерахунку така, що оцінка одного року страхового стажу вже не 1,35, а 1. Коефіцієнт страхового стажу — 0,32.

- Моя пенсія скоро зрівняється з мінімальною...

- Коли отримуєте пенсію?

- 14 числа.

- Доплата вже повинна бути визначена.

Вас турбують два пенсіонери зі Самбірського району. Отримуємо по 1400 гривень. Маємо повний стаж. Чому ні мені, ні чоловікові пенсії навіть на гривню не підвищили?

- Як вас звати?

- Антоніна, село Коптиці. Пенсію учора принесли таку, як завжди, — ні на копійку більше. Сусідові нарахували 1400, а його жінці — 300 гривень. Мені — 70 років, чоловікові — 75.

- Думаю, доплата у вас буде, але оскільки вона менша 140 гривень, отримаєте її у листопаді.

Доброго дня! Вас турбує Григорій зі Львова. Мені — 78 років. Маю 61 рік безперервного стажу. Я — кандидат наук, заслужений будівельник України. Досі працюю, хоч і на півставки, але відрахування до бюджету роботодавець робить. Отримав «стару» пенсію. Невже мої професійні та наукові заслуги, великий стаж не були взяті до уваги під час перерахунку пенсії?

- Пане Григорію, яку вам пенсію призначили — наукову?

- Маю проблеми зі слухом. Передаю слухавку дружині.

- Чоловік отримує 3620 гривень, — каже дружина. — 15% у нього зняли. Вийшло 3408.

- Чоловік отримує наукову пенсію?

- Так.

- Осучаснення пенсій стосується тих пенсіонерів, яким пенсія призначена за страховим законом. У вашого чоловіка — наукова пенсія. Її переглянуть. Якщо при перерахунку страхова пенсія буде більшою, то з 1 жовтня чоловіка автоматично переведуть на страхову пенсію без особистого звернення у Пенсійний фонд.

- Маю ще запитання щодо перерахунку своєї пенсії. Мені — 69 років. Маю 29 років безперервного педагогічного стажу. Отримую пенсію у розмірі 1440 гривень. У 48 років мусила покинути роботу, щоб доглядати за своєю лежачою мамою. Чи мені перерахують пенсію?

- Вам призначили пенсію за вислугу років?

- Так, у мене пільгова пенсія.

- Розмір пенсії залежить від заробітної плати і стажу. Ваш стаж — 29 років. Пенсія вам була призначена в якому році?

- Ой, я вже й не пам’ятаю... 1997, здається.

- Думаю, пенсія ваша перерахована. Але якщо немає доплати, то, мабуть, вона буде у листопаді.

Добрий день! Звати мене Алла. Отримую наукову пенсію. Коли буде реально відомо, отримаю я якісь доплати чи ні?

- До кінця жовтня.

Доброго дня! Мене звати Діляра. Працюю у політехнічному університеті вже 30 років. Мій загальний стаж — 43 роки, хоча чомусь порахували 41 рік. У нас у дівчат однакова зарплата, однаково вийшли на пенсію, а вийшло, що виплати у нас — різні.

- Коли вийшли на пенсію?

- У 2012 році. У 2000 мені призначили ІІІ групу інвалідності. Отримувала пенсію з інвалідності, але продовжувала працювати.

- Вам призначили страхову чи наукову пенсію?

- Страхову, бо я працювала методистом І категорії. Мені образливо, бо ми з моїми колегами-дівчатами однаково працювали, але їм додали до пенсій 500-600 гривень, а мені тільки 300. Зараз підвищують мінімальну пенсію і виходить, що у мене різниця з мінімальною — лише 160 гривень.

- Ви — працюючий пенсіонер. Працюю­чим пенсіонерам пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, не перераховуються. Для непрацюючих пенсіонерів з 1 жовтня 2017 року для перерахунку застосовується розмір 1452 гривні. А для працюючих, у даному випадку для вас, — 1074. Коли звільнитеся з роботи, розмір пенсії вам переглянуть. Для цього, необхідно буде звернутися у територіальне управління.

- Чому тоді з мене зняли «100 гривень Януковича»?

- За такого перерахунку пенсій всі доплати, які були до 1 жовтня 2017 року, не зберігаються.

- Можу подати якусь заяву, аби мені перерахували пенсію? Може, десь закралася помилка? Може, порахували пенсію з інвалідності замість заробітної плати, яку я отримувала?

- Можете у будь-який час подати заяву до територіального управління Пенсійного фонду або у Головне управління. Вам у письмовому вигляді нададуть роз’яснення.

- Потрібно звернутися за місцем проживання? Живу на Сихові.

- Так, у Галицьке об’єднане управління.

- Радили би надати якісь довідки з місця роботи?

- Можете надати довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців до 1 липня 2000 року.

Доброго дня! У мене є син, інвалід армії. Йому нічого не додали до пенсії, жодної копійки.

- Який розмір пенсії він отримує?

- 1470 гривень.

- Видно, вашому сину призначили пенсію у мінімальному розмірі. Думаю, її переглянуть.

- Могли би якусь сотню чи дві додати. Його ж з армії інвалідом привезли. З Новочеркаська доставили до Львова літаком. Давала здорову дитину, а привезли інваліда. Він з 1991 року інвалід.

- Ваш син може зі мною поговорити?

- Сашко, йди сюди, з тобою хочуть порозмовляти!

- Доброго дня, пане Олександре! Який розмір пенсії вам призначили?

- 1477 гривень.

- Гадаю, доплата до вашої пенсії буде. Пенсії інвалідам армії підлягають перерахунку. Можливо, доплата незначна. У такому випадку отримаєте її у листопаді.

Доброго дня! Я — пенсіонерка, на пенсію вийшла п’ять років тому, але досі працюю. Мені додали 150 гривень. Коли виходила на пенсію, нарахували 913 гривень. За п’ять років мені «набігло» 1200.

- Через те, що ви — працюючий пенсіо­нер, при перерахунку вашої пенсії бралася до уваги середня заробітна плата в Україні у 2014-2016 рр. — 3764 гривні 40 копійок — і ваш страховий стаж. Понаднормативний стаж обчислений від старого прожиткового мінімуму. Він у вас не змінився, тому що для працюючих пенсіо­нерів перерахунок від нового прожиткового мінімуму для обчислення пенсії не передбачений. При звільненні з роботи розмір вашої пенсії зросте. Для цього необхідно буде звернутися до органів Пенсійного фонду з відповідними документами.

- Може, мені варто звільнитися?

- Звільнятися не варто, бо доплата у будь-якому випадку буде меншою, ніж заробітна плата, яку зараз отримуєте, — навіть якщо отримуєте мінімальну.

Доброго дня! Мене звати Орися Степанівна, живу у Галицькому районі. Я — пенсіонерка. Мій трудовий стаж — 61 рік. Крім того, я є учасником війни та інвалідом ІІ групи. Коли працювала, мала непогану зарплату. Не розумію, чому мені так мало додали 854 гривні. Може, якась неполадка у системі виникла...

- Пані Орисю, пенсія обчислюється не лише з врахуванням страхового стажу, а й від зарплати.

- Вийшла на пенсію у 1975 році і у мене тоді зарплата була максимальна — 132 рублі. Тоді більше нікому не платили. Були часи, що я отримувала менше, але ж у мене 61 рік стажу!

- Щоб перевірити, чи все правильно вам нарахували, необхідно звернутись до територіального управління Фонду.

Фото автора.

Схожі новини