Передплата 2024 «Добрий господар»

Лікуватися є за що – було би бажання!

198 препаратів для лікування цукрового діабету, серцево-судинних недуг і бронхіальної астми пацієнти можуть придбати безкоштовно або з невеликою доплатою.

235 млн. — на таку суму придбали українці медикаментів за програмою «Доступні ліки», яка діє вже півроку. Лікарі виписали 6,5 млн. рецептів на лікарські засоби для лікування цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і бронхіальної астми. Необхідні препарати хворі отримали безкоштовно або з невеликою доплатою.

У програмі беруть участь 6546 аптек — фактично кожна третя в Україні. Перелік ліків збільшився до 35, а асортимент найменувань (не торгових назв, а назв діючих речовин — вказувати у рецепті торгові назви лікарі не мають права) — до 198. За цей час попит на життєво необхідні ліки з доведеною ефективністю, рекомендовані ВООЗ, зріс майже удвічі. А на препарати, вартість яких повністю відшкодовується, — на 83% (порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли урядова програма ще не діяла).

«Програма дозволила знизити кількість випадків самолікування (ліки можна отримати тільки за рецептом сімейного лікаря. — Авт.). Рік тому наш фонд проводив дослідження, і його результати виявилися невтішними — понад 68% українців беруться самі себе лікувати, а близько 49% відмовляються від лікування через нестачу коштів. Програма реімбурсації у цілому світі є найефективнішим способом забезпечити пацієнтів потрібними ліками», — коментує директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

У МОЗ зазначають: за час роботи програми в Україні зріс рівень довіри до сімейних лікарів. Як показують результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» — на 10% (з 53% до 63%).

До кінця року на реалізацію програми уряд обіцяє виділити 700 млн. гривень і додати до переліку ще 2-3 хвороби, за якими буде відшкодовуватися вартість ліків. На 2018 рік у проекті бюджету на ці цілі закладено 1 млрд. гривень.

Фото Broulim`s

Схожі новини