Передплата 2024 «Добрий господар»

Скоро і «Межигір’я» на кота перепишуть...

Поки Генпрокуратура і МВС теляться, Янукович і К° успішно рятують свої квартири та маєтки від арешту

Після шквалу інформаційних стусанів від громадських активістів і журналістів Генпрокуратура та МВС почали наввипередки звітувати про те, як дбають про повернення заарештованих активів Януковича і Сім’ї у державну скарбницю. Вже, мовляв, і перед Верховною Радою поклопотали: треба, кажуть, узаконити деякі поправки, аби прискорити перспективи заочного суду над втікачами та експропріювати їхні буржуйські статки на користь держави. Ось тільки глибоко копати під награбовану «сімейну» казну «експропріатори» не поспішають. Зате в Януковича і його режимників-товстосумів з інтуїцією і реакцією усе гаразд. Що зі собою не змогли чи не встигли вивезти, спритно пристроюють у «добрі руки». Та так, що заарештовувати скоро буде нічого.

Що там казати, коли навіть за «Межигір’я» лише через кілька місяців після втечі Януковича взялися. Та й то до кінця справу не довели. «Межигір’я» досі не арештоване. Землю повернули (йдеться про ділянку площею 1,8 га, на якій розкинувся має­ток Януковича і яку повернули у державну власність рішенням суду наприкінці жовтня минулого року. — «ВЗ»). А все, що на території земельної ділянки, — ні», — заявила «ВЗ» виконавчий директор Центру протидії корупції Дарія Каленюк.

Недоторканним залишився й інший розкішний палац Януковичів — на Оболонській набережній у Києві. За інформацією видання «Наші гроші», вже кілька місяців у цього будинку — новий власник. Красномовним є той факт, що договір купівлі-продажу посвідчений нотаріусом, яка обслуговувала пов’язані з «Межигір’ям» структури. Раніше оболонський маєток був записаний не особисто на Януковича, а на фірму, теж зав’язану на «Межигір’я».

На тій же Оболонській набережній є ще одне помешкання, безпосередньо пов’язане з президентом-утікачем. Це квартира, в якій Янукович був офіційно прописаний ще до обрання президентом. Після втечі «донбацьки» її опломбували. Але чи значиться вона під арештом?

Подбали про збереження своїх маєтків в Україні і «найславетніші» «режимники» Януковича, які зараз теж — у бігах. Екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко ще 2012 року завбачливо записав своє розкішне «ранчо» під Києвом спершу на дружину, а згодом — на нідерландську компанію, яку пов’язують зі сімейним бізнесом колишнього головного міліціонера. Спробуй тепер підступитися.

Те ж — і з «цезарським» палацом екс-генпрокурора Віктора Пшонки у Гореничах. Подробицями про зміну його власників поділилася на своїй сторінці у Facebook журналістка Катерина Каплюк. Вона провела розслідування і щодо власності ще однієї «знаменитості» часів Януковича — тодішнього міністра енергетики Едуарда Ставицького (після втечі він чудово почувається на землі обітованій, перехрестившись на Едварда Розенберга й отримавши ізраїльський паспорт). Як свідчать дані Реєстру речових прав на нерухоме майно, власницею «славетного» будинку у Гореничах, де розкошував Пшонка, значилася Ірина Плетньова. Вона ж, за інформацією «Наших грошей», — одна з акціонерів банку «Перший», який пов’язують з Пшонкою-молодшим.

Маєток екс-генерального не під арештом. Як і частина нерухомості Ставицького. Новоявлений громадянин Ізраїлю подбав, щоб «нажите непосильною працею» не дісталося «експропріаторам». У нагоді (для переоформлення нерухомості) стали і теща, і пасія сина, і «підручні» компанії, у тому числі — кіпрська.

Схожі новини