Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Господарка Євросоюзу відчутно оживилася»

Європейська Комісія покращила економічний прогноз на 2024 рік

Фото ілюстративне, csis.org
Фото ілюстративне, csis.org

«Свіжий» економічний прогноз Європейської Комісії є значно оптимістичнішим від того, який виконавчий орган Європейського Союзу презентував у лютому цього року. «Ми вирулили», — констатував на пресконференції у Брюсселі комісар ЄС із економіки Паоло Джентільйоні.

Як вважає Європейська Комісія, можна говорити про «завершення тривалого періоду економічної стагнації, який почався в останньому кварталі 2022 року».

За переглянутим прогнозом, зростання ВВП (валового внутрішнього продукту) Європейського Союзу становитиме 2024 року 1% (у лютому передбачали 0,9%), а у зоні євро — 0,8% (без змін порівняно з лютневим прогнозом). А наступного року ВВП євроспільноти зросте на 1,6% загалом і на 1,4% у зоні євро (тобто у країнах-членах ЄС, які використовують спільну європейську валюту).

Покращився також прогноз Європейської Комісії щодо інфляції, яка так «розгулялася» під час ковідної пандемії. Як передбачає ЄК, рівень інфляції, розрахований на базі індексу споживчих цін, знизиться у Євросоюзі з 6,4% 2023 року до 2,7% 2024-го й 2,2% - 2025-го. (У зоні євро відповідно з 5,4% - до 2,5% і 2,1%).

«Ми нарешті оговталися після складного 2023-го»

«У першому кварталі 2024 року економіка Європейського Союзу відчутно оживилася. Це вказує на те, що ми нарешті оговталися після дуже складного 2023-го, — зазначив пан Джентільйоні. — Сподіваємося, цього й наступного років господарка ЄС поступово прискориться. Зокрема, завдяки зростанню приватного споживання, якому сприяють падіння інфляції, відновлення купівельної спроможності громадян і подальше зростання зайнятості».

Попри наразі помірне економічне зростання й геополітичні ризики (поблизу кордонів ЄС, в Україні й на Близькому Сході, тривають дві війни), ринок праці Євросоюзу залишається стійким, констатує ЄК.

Минулого року, який пан Джентільйоні назвав «дуже складним», економіка ЄС створила понад два мільйони (!) нових робочих місць. В останньому кварталі минулого року рівень зайнятості осіб віком від 20 до 64 років становив у ЄС 75,5%, а у березні 2024 року рівень безробіття впав у євроспільноті до рекордно низького рівня — лише 6%.

А як Єврокомісія оцінює стан економіки Польщі?

Позитивно — у «свіжому» економічному прогнозі оцінки зростання ВВП нашої західної сусідки покращилися. 2024 року, за прогнозом ЄК, економіка Польщі зросте на 2,8% (у лютому передбачали 2,7%), а 2025-го — на 3,4% (у лютому прогнозували 3,2%).

За оцінкою ЄК, після торішнього уповільнення економічного зростання в Польщі цьогоріч у сусідній країні буде «відскок».

"Очікуємо, що головним чинником зростання економіки 2024 року у Польщі буде приватне споживання, якому сприятиме швидке зростання заробітних плат, додаткова соціальна підтримка з боку уряду, яка підвищує доходи населення, покращення споживчих настроїв і згасання інфляційного тиску", — повідомила Європейська Комісія.

Експерти ЄК прогнозують, що 2024 і 2025 років у Польщі й надалі зростатимуть реальні доходи працівників, зокрема, через підвищення зарплат у державному секторі й рекордно низький рівень безробіття.

Схожі новини