Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«З ринком офісної нерухомості у нас все погано ще з 2020 року»

Про тенденції на ринку оренди комерційної нерухомості розповів для «ВЗ» рієлтор Андрій Семенюк

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Приватизація комерційної нерухомості в центральній частині Львова на державних онлайн-торгах коштує в середньому 1300−1600 доларів за метр квадратний. Нещодавно, нагадаємо, батько голови Львівської ОВА та топовий бізнесмен Львівщини Зіновій Козицький придбав триповерховий будинок на проспекті Шевченка площею майже 1400 метрів квадратних за 85 мільйонів гривень (ціна квадратного метра — 1600 доларів).

Яка у Львові ситуація з орендою комерційної нерухомості?

Рієлтор, який спеціалізується на оренді та продажі комерційної нерухомості, Андрій Семенюк розповів для «ВЗ», що оренду комерційної нерухомості оцінюють у 10−35 доларів за метр квадратний. Такі ціни — в центральній частині Львова, в історичних будинках пристосованих під бізнесові проєкти.

«З ринком офісної нерухомості у нас все дуже погано ще із 2020 року, — продовжує експерт. — Через ковід багато людей перейшли на дистанційну роботу. Плюс через ковід та війну нові компанії не заходять на ринок. Це знизило попит на комерційну офісну нерухомість в центрі Львова та на периферії міста».

Офісна нерухомість стартує від 10 доларів за метр квадратний, максимум — 30−40 доларів. У попиті - приміщення площею 50−100 метрів для бізнесу, за такі правлять 35 доларів. Нерухомість з хорошим ремонтом площею три тисячі метрів — від 80 гривень за метр квадратний. «Вартість робіт висока і вартість окупності таких великих приміщень довга та дорога, — наголошує Андрій Семенюк. — Від того, що така нерухомість простоює, прибутку немає, це не варіант…».

Орендна плата для різного виду бізнесу у новобудовах Львова залежить не лише від стану багатоповерхівки, а й від місця розташування. Тут грає роль прохідність: чи будівля має попит, чи є поруч магістральна вулиця, зупинки, розвинена інфраструктура. Оренда коштує 20−30 доларів за метр квадратний. На перших поверхах новобудови ціна вища.

За словами рієлтора, зараз у Львові розвивається сфера комерційної нерухомості для торгівлі. «Популярні приміщення не великих площ, — каже. — Багато людей за останні роки вирішили зайнятися торгівлею, стати підприємцями. Відкривають малі кав’ярні, магазини солодощів, продуктові магазини, салони краси… Це переважно площі від 30 до 60 метрів квадратних: середня ціна — 300−500 гривень за метр квадратний».

Схожі новини