Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів став найдорожчим містом в Україні за купівлею та орендою житлових квадратних метрів

За останніх пів року вторинне житло у Львові подорожчало на 7−12%

Фото pexels
Фото pexels

За останніх пів року у Львові відчутно подорожчали квартири на вторинному ринку — від 7 відсотків. Деякі квартири добавили в ціні аж 12 відсотків. Тепер за купівлю однокімнатної квартири не в новобуді треба викласти з гаманця 60 тисяч доларів, за двокімнатну — 91 тисячу, трикімнатну — 112 тисячі… За інформацією експертів нерухомості «ЛУН», з початку 2024 року Львів став найдорожчим містом в Україні за ціною житла на первинному та вторинному ринках. Досі найдорожчими була столиця та великі міста Закарпатської області (через безпекову ситуацію).

Рієлтор Олександр Мількович каже у коментарі для «ВЗ», що найбільше подорожчали квартири в будинках 70−90-х років (будинки «чешки», «хрущовки» та «сталінки»). Головна причина — попит на «вторинні» помешкання, що зріс через вимушених переселенців, які повертаються з країн ЄС. Також приїжджають ВПО з прифронтових регіонів, зокрема Сумщини. Цій категорії людей квартири потрібні «на вчора».

«У Львові поменшало „вторинного“ житла у порівнянні з дорогими новобудовами, — каже рієлтор. — Не вся „вторинка“ подорожчала. Не зросли в ціні квартири в австрійських та польських будинках. Подорожчали бюджетні варіанти житла 80-х років. От нещодавно продав на вулиці Медової Печери квартиру у „чешці“ за 65 тисяч доларів. Площа помешкання — 47 метрів квадратних, попит був високий. Здебільшого на цю квартиру претендували ВПО».

Олександр Мількович каже, попит на таку категорію житла у Львові стимулювала програма Є-відновлення, де за втрачену через війну квартиру ВПО можуть компенсувати половину вартості нового житла (від 50 тисяч доларів). «Програма покриває майже повну вартість нового житла», — каже рієлтор. — ВПО треба доплатити до повної вартості нової квартири ще 15−20 тисяч доларів".

Також Львів належить до тих міст в Україні, де найдорожча оренда житла — однокімнатна квартира зі скромним ремонтом обійдеться у 9−10 тисяч гривень. Ще пів року тому ціна була на дві тисячі гривень нижчою. Вартість винайму квартир не знижується навіть через відсутність великого попиту.

Схожі новини