Передплата 2024 «Добрий господар»

У Мукачево через наплив ВПО оренда квартир перевищила вартість у Львові

Ціни місячної оренди на скромну однокімнатну квартиру стартують від 8 тисяч гривень

Через широкомасштабне вторгнення рф, відносну безпеку закарпатського регіону, у місті Мукачево суттєво зросла оренда квартир: попит, пропозиція, а отже і вартість. У цьому місті Закарпатської області, де мешкає менш як сто тисяч людей, ціни на нерухомість прирівняні, а то й перевищують, вартість квадратних метрів у Львові. Найдешевша однокімнатна квартира зі скромним ремонтом на місяць коштує від 8 тисяч гривень, двокімнатна — від 14 тисяч, трикімнатна — від 16 тисяч. Попит на нерухомість у Мукачево висока. Зараз тут мешкає 10 тисяч ВПО та ще чимало вихідців з прифронтових регіонів, які з початку широкомасштабного вторгнення рф на постійній основі займаються тут бізнесом, мають стабільне джерело доходу.

Про це повідомила на брифінгу в рамках Харківського пресклубу заступниця міського голови Мукачево з питань діяльності виконавчих органів ради Юлія Тайпс.

Юлія Тайпс - заступниця міського голови Мукачево розповідає на брифінгу про ситуацію на ринку нерухомості у територіальній громаді. Фото авторки
Юлія Тайпс - заступниця міського голови Мукачево розповідає на брифінгу про ситуацію на ринку нерухомості у територіальній громаді. Фото авторки

«З початку війни в Мукачево мешкало понад 25 тисяч ВПО, але ця цифра постійно змінювалася, — каже чиновниця. — Повернулися до дому багато ВПО родом з Києва та Київської області, Харкова. Зараз тут залишилися переважно люди зі східних регіонів України, в яких там зруйновано помешкання, і їм нікуди наразі повертатися. Для ВПО в Мукачево відкрито інтеграційний хаб за 3 мільйони гривень, це бюджет ООН. ВПО в нашому місті мешкають не лише в орендованих квартирах, а й у гуртожитках технікумів та училищ (ділять площу зі студентами). Є також модульне містечко на 50 осіб. Модульні будиночки для переселенців подарували чехи. Чимало ВПО мешкають в орендованих квартирах, відтак через високий попит орендна плата зросла суттєво».

За даними Держстату, з початку 2023 року середня вартість місячної оренди однокімнатної кімнатної квартири в Україні зросла на 7,1% і становила 6 тисяч 101 грн. Найвища оренда — на заході України. Закарпатська область займає лідерське місце з найвищою вартістю оренди у 13 тисяч 123 гривні, що на 50,7% більше, ніж у грудні 2022 року. На другому місці після Закарпатської області - Львівська з орендною платою у 11,5 тисячі гривень.

«Нове житло в Мукачево будується, — продовжила розмову Юлія Тайпс. — Квартира у новобуді зараз коштує від півтори до двох тисяч доларів за метр квадратний. Попит на квартири в новобудовах є».

Схожі новини