Передплата 2024 «Добрий господар»

Київська студентка відмовилась від 40 тисяч гривень від Віктора Януковича

В українських письменницьких колах розгорівся скандал. Молода київська поетеса Олена Герасим’юк (на фото) пішла на нечуваний для юних митців крок — відмовилась від 40 тис. гривень президентського гранту на видання своєї першої збірки віршів.

Ім’я 22-річної поетеси з Києва Олени Герасим’юк нагадало про себе вчетверте за рік. Саме Олена стала переможницею першої в Україні резиденції для молодих україномовних письменників “Станіславський феномен”. Серед цьогорічних здобутків молодої киянки також міжнародна українсько-німецька літературна премія імені Олеся Гончара та друга премія літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» у номінації «Поезія». Відомий письменник Тарас Прохасько називає творчість Олени “Поезією в дії”. “Це дуже сильна поезія, яка проймає читача. Те, що пише Олена, — помітне явище в літературі, її твори не схожі ні на що, що доводилось мені чути раніше”, — розповів “ВЗ” Тарас Прохасько.

Нещодавно президент Віктор Янукович виділив поетесі премію на видання збірки поезії “Глухота”. Традиція вручення грантів президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії практикується з 1998 року. Сума цьогорічної премії неабияка — 40 тис. гривень. Проте переможниця Олена Герасим’юк виграних грошей не побачила, як і не отримала чинного контракту про видання збірки. Виданням книги мало б зайнятись тернопільське видавництво «Терно-граф», але повідомляти письменниці про подальшу долю виграшу підприємство не вважало за потрібне. “Мені не показували кошторису, а запитання про якісь деталі залишалися проігноровані, — каже щаслива власниця гранту Олена Герасим’юк. — Спочатку не давали відповіді щодо суми гонорару, а потім сказали, що гонорар «виплатять» у вигляді моїх власних книг. Окрім того, з’ясувалося, що гонорару не передбачено і редакторові моєї збірки”.

Дівчина написала заяву на ім’я голови Спілки письменників України, у якій заявила про рішення відмовитись від гранту президента на видання першої збірки її поезій “Глухота”. “Сума гранту велика — 40 тисяч гривень. А видавництво вирішило по-своєму ними розпорядитися. На будь-які мої претензії реагували криком», — каже Олена. Це не перший скандал навколо видавництва «Терно-граф». Подейкують, що підприємство має борги перед львівською фірмою «Екотеп», яка торгує поліграфічними фарбами і лаками, на суму 8 990 гривень. Наразі Олена Герасим’юк заборонила тернопільському видавництву будь-які дії з її рукописом.

Як розповіла поетеса кореспонденту “ВЗ”, те, що кошти від гранту передаються в розпорядження видавництва, прописано законодавством, але чому виданням першої збірки киянки зайнявся тернопільський «Терно-граф», дівчина не знає. “Видавництва я не обирала і поки що намагаюсь розібратись в усіх цих заплутаних схемах, — каже Олена. — Хочу відмовитися і від послуг «Терно-графа», і від самого гранту, бо ситуація, що склалася, неприємна для мене. Зробити це юридично непросто, бо немає прописаної процедури відмови”.

Тим часом письменницька тусівка відреагувала на заяву Герасим’юк блискавично: хтось почав обливати “невідому вискочку” брудом, хтось нарікав на “липовість” президентських подачок, а хтось почав активно “копати” під Герасим’юк, стверджуючи, що дівчина отримала нагороду неспроста. “Я би порадив молодій письменниці краще, аніж запалювати собі на лобі зірочку і піаритися, більше і ретельніше працювати творчо, — прокоментував заяву дівчини член Національної спілки письменників України Сергій Пантюк. — Це приносить більше дивідендів, аніж викладання ніг на стіл, до якого запросили лише пообідати”.

Проте в одному літератори були одностайними — положення про грант необхідно змінити. “Я ще за Кучми отримував цей грант в галузі театру, — ділиться досвідом режисер Олександр Мірошниченко. — Механізм отримання та реалізації гранту прописаний жахливо. Отримати грант мало, необхідно ще обійти десятки кабінетів, витримати десятки скандалів, зібрати сотні документів... Мені довелось і в казначействі скандалити, і з міністерством стосунки з’ясовувати... Суми вказуються «брудні». Відніміть від них усі податки і отримаєте зовсім інші цифри”. Скептично ставиться до “державних подачок” і Євгенія Чуприна. Письменниця стверджує, що літературні гранти “розпилюються”: “Якщо існує грант, то треба обговорювати те, яким чином його видають. І важливо саме те, як ідуть гроші, а не те, кому вони йдуть”.

Схожі новини