Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А ви вже написали грантову заявку?

Благодійний фонд «МХП — Громаді» оголосив про старт конкурсу грантів «Час діяти, Україно!»

Ремонт шкіл і садочків, осучаснення бібліотек, закупівля медичного обладнання для лікарень та амбулаторій, вуличне освітлення… Усе це і багато чого іншого вже реалізовано та є у планах ініціативних громад Львівщини, які взаємодіють з благодійним фондом «МХП — Громаді». Співпраця триває вже не перший рік і далі кількість проєктів та активність мешканців тільки зростатиме. Адже вже стартував новий етап щорічного конкурсу грантів «Час діяти, Україно!» від благодійного фонду, який підтримує підприємство «Захід-Агро МХП», що працює на території цих громад.

Отже час писати грантові заявки! І щоб вони були успішними, фонд «МХП — Громаді» організував зустріч для ініціативних представників громад у Львові. Під час цікавого семінару керівник відділу національних проєктів БФ «МХП — Громаді» Володимир Панченко та керівниця групи соціального розвитку Ірина Семко провели тренінг для учасників, розповіли про терміни подачі заявок, вимоги до підготовки документів, критерії відбору, пріоритетні теми та багато інших нюансів. На зустріч приїхали ініціативні учасники з різних громад Львівщини — зокрема, Жовківської міськради, Меденицької селищної ради, Рогатинської міськради, Золочівської райлікарні, школи села Білий Камінь Золочівської громади, представники села Добростани Новояворівської міськради…

На Львівщині добре знають роботу благодійного фонду, тому на зустрічі було багато представників громад, які й раніше вже успішно впроваджували грантові проєкти і мають цікаві ідеї на майбутній конкурс. Спілкування і навчання пройшло легко і невимушено.

Як розповів Володимир Панченко, географія грантового конкурсу «Час діяти, Україно!» — не тільки Львівщина, а ще одинадцять областей: від Волинської до Дніпропетровської. Прийом заявок стартував 4 травня, а завершується 1 червня, оголошення переможців — 20 червня. Загальний бюджет конкурсу — 7 мільйонів гривень. Розмір фінансування одного проєкту — до 100 000 гривень. Одна команда має змогу подати одну або більше проєктних заявок. У конкурсі можуть брати участь органи місцевого самоврядування, комунальні установи, освітні заклади, заклади охорони здоров’я, неурядові організації.

Тематика проєктів, які можуть отримати фінансування, широка: від освітніх, медичних, інфраструктурних до ініціатив з реабілітації ветеранів та підтримки розвитку української культурної ідентичності. «Головна умова: учасники конкурсу мають чітко обґрунтувати важливість розв’язання конкретної проблеми для місцевої громади/регіону. Проєкти мають бути реакцією на суспільні запити, бути важливими для певного закладу (школа/садок), невеликого населеного пункту чи громади. Тільки тоді відбудеться синергія зусиль й ми побачимо хороший результат», — пояснив Володимир Панченко.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася зі старостами місцевих громад, які вже мали співпрацю з фондом.

«Одразу, як я прийшла на посаду старости — від січня 2021 року — почалася наша тісна співпраця з благодійним фондом «МХП — Громаді», — розповіла староста сіл Білий Камінь, Бужок, Розваж, Підлисся, Черемошня, Гавареччина (Золочівська громада) Леся Кіндрат. — За цей час фонд оголошував конкурси мікропроєктів. Три проєкти від нашої громади стали переможцями, які ми вже успішно реалізували. Це, зокрема, вбиральня на стадіоні у селі Білий Камінь, заміна вікон у спортзалі Будинку культури, встановлення індивідуального опалення у Центрі реабілітації дітей-інвалідів. Сам проєкт був на 600 тисяч грн, фонд давав 100 тисяч, ми залучили співфінансування з міського бюджету. Зараз готуємося подавати документи на новий грантовий конкурс. Я дуже задоволена співпрацею з фондом. Торік громада с. Білий Камінь прийняла близько трьохсот внутрішньо переміщених осіб і «МХП — Громаді» допомагав і продуктами, і усім, що було потрібно.

Також у 2021 році ми виграли мікропроєкт від Львівської обласної ради. У його рамках ми провели дводенний фестиваль Арт-толока «Не згасайте, ясні зорі». Під час фестивалю благодійний фонд запропонував допомогу для нашого Будинку культури, який був дуже занедбаний. На фестивалі ми провели благодійний збір коштів на апаратуру для нашого будинку культури, а фонд подвоїв суму, яку нам вдалось зібрати. За ці кошти ми закупили музичне обладнання, тепер можемо проводити концерти".

Староста Сопошинського старостинського округу (Жовківська громада) Наталія П'єх також є і головою ГО «Заради європейського майбутнього». Вона дуже задоволена співпрацею з БФ «МХП — Громаді». «Від 2015 року громада активно співпрацює з фондом, реалізовували різні проекти, — розповіла пані Наталія. — У першу чергу ми взялися за школу в Сопошині. За кошти гранту ми зробили капітальний ремонт санвузлів, встановили душові, провели гарячу воду, облаштували вбиральні, відремонтували сходи і накриття над ними, замінили двері та вікна. Потім взялися за огорожу по всьому периметру школи. Ми мали проблему, бо школа стоїть при самій міжнародній трасі, тому безпека дітей була на першому місці.

А вже коли я стала старостою Сопошинського старостинського округу ми реалізували ще один проєкт — «Здорова громада — здорова країна» — уже в межах конкурсу «Час діяти, Україно!». Тоді нам вдалося закупити сучасне медичне обладнання для нашої сільської амбулаторії - кардіограф та глюкометр. Відповідно ми залучили більше людей, аби вони контролювали своє здоров’я. Сьогодні їм не треба кудись їхати, максимум це сісти на велосипед або пройтися пішки в амбулаторію і проконтролювати роботу свого серця, тиск, рівень цукру — найголовніші показники. Тепер до амбулаторії в Сопошині приїжджають навіть із сусідніх сіл, аби провести медичне обстеження.

Щиро вдячна Фонду «МХП — Громаді», що вони дають нашим ініціативним громадам розвиватися. Зараз стартував новий грантовий конкурс «Час діяти, Україно!». Маю два задуми: один — організувати реабілітаційний центр для військових і членів їхніх родин, а другий — у нас є хороша бібліотека, але багато років її ніхто не розвивав. Хочемо там зробити громадський простір для дітей. Вони і зараз приходять в бібліотеку, займаються, але сучасних умов там немає".

Фото БФ «МХП — Громаді»

Схожі новини