Передплата 2024 ВЗ

«Програємо один суд, подамо позов у інший»

Торговці алкоголем захищають свої права у суді

Кілька тижнів минуло з того часу, як Львівський міськвиконком заборонив у Львові брендування магазинів та МАФів «алкогольною» інформацією. Отже, змусив кожного підприємця, що торгує хмільними напоями, змінити вивіски, згорнути рекламки тієї чи іншої фірми, відмовитися від наданих виробниками спиртного холодильників з рекламою... Місто мало перетворитися на такий собі ідеал тверезості. На вулицях — жодної згадки про алкоголь. Лише квас та морозиво. Максимум на вивісці можуть бути написи: «Напої», «Міцні напої» чи щось на кшталт цього... Рішення прийняли ще 21 травня, але дива не сталося.

Достатньо ПРОЙТИСЯ містом і подивитися, чи познімали підприємці алкогольні вивіски. Реклама, де висіла, там і висить, масової заміни вивісок не помітила. Підходжу до стійки, де продають квас. Тут же торгують пивом. На кранику реклама відомої фірми, яка далеко не солодку воду виготовляє. На цінниках — реклама, на літньому майданчику, що розгорнувся поруч, і тенти, і стільці з рекламою. Цікавлюся, чи не карали підприємця за це? Дівчина біля стійки каже, що нічого не знає, і вмить переключається на іншого клієнта.

Власник магазину Іван Костюк чесно зізнається, що ні напису, ні тим паче холодильника з рекламою змінювати не збирається. «Я укладав угоду з виробниками. Якщо зараз розірву, то буду змушений сплатити штраф».

«Особисто я не маю інформації, чи карала когось із підприємців міська влада, — говорить кореспондентові «ВЗ» голова громадської організації «Я — львів’янин» Андрій Антонищак. — Хоча, звісно, вона ще може це зробити».

Щоб цього не сталося, підприємці подають у суди. «Знаю, зараз чимало підприємців готують позови, — продовжує розмову Андрій Антонищак. — Рішення міськвиконкому — абсолютно популістське. Такого ніде немає! Адже йдеться не просто про вивіски, а про будь-яку рекламу, навіть на цінниках. Нас обурює те, що не було навіть громадських слухань щодо цього питання”.

Президент асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес переконаний: закон стане на бік позовників. «Програють один суд, підуть в інший, — говорить він. — Місто такими рішеннями лише позбавляє себе платників податків. Лише минулого року у Львові зникло тисячу робочих місць, а це — 45 мільйонів гривень податків».

Алкогольні вивіски виконком заборонив ще 21 травня. Як повідомляв начальник управління внутрішньої політики Львівської міської ради Анд-рій Шевців, допомагати у боротьбі з вивісками і рекламками мали б волонтери, котрі повинні були заліплювати «неподобство» непрозорою клейкою стрічкою.

Схожі новини