Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Продаж алкоголю з 12-ї до 21-ї години може знищити ресторани, які виживають лише завдяки роботі літніх майданчиків»

Після річної заборони, у Львові з 20 квітня дозволили продаж алкогольних напоїв на літніх терасах

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

З 20 квітня, у Львові припинила діяти заборона на продаж алкогольних напоїв на літніх терасах. Щоправда, є низка обмежень. Продавати гостям закладу алкоголь на літніх майданчиках можна лише з 12-ї до 21 години. Після 21-ї години ресторанний заклад може подавати гостям на майданчик лише безалкогольне пиво. Військовослужбовцям Збройних Сил України, Національної гвардії чи інших утворень військових формувань, а також працівникам правоохоронних органів продаж алкоголю заборонений.

Згідно з оновленим рішенням Львівської міської ради, порушників цих правил будуть залучати до громадських робіт та карати адміністративно. Якщо ресторан все ж буде продавати алкоголь на літньому майданчику у заборонений час, його можуть закрити…

Нагадаємо, заборона понад рік тривала у зв’язку з воєнним станом. Алкогольні коктейлі, вино чи інші міцні напої у «дозволені години» можна було вживати лише всередині ресторанного закладу, на літньому майданчику — зась.

У Ратуші кажуть, цьогоріч у Львові при ресторанах та кафе працює 480 літніх майданчиків. Через війну та економічну кризу майданчиків трохи поменшало.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич, у Львові суворо заборонено продаж алкоголю з 21-ї до 12 години (це стосується і ресторанів, і літніх майданчиків). «Питання обговорили з представниками ресторанного бізнесу. Ресторатори підтримують нашу позицію, — наголошує чиновниця. — Стаття 156 Кодексу про адміністративні правопорушення регламентує накладення штрафних санкцій за порушення. Сподіваємося, бізнес відповідально до цього поставиться».

За словами Ірини Кулинич, людям у військовій формі продавати алкоголь заборонено. Якщо людина «у формі», але не при виконанні службових обов’язків — все одно не можна продавати навіть пиво.

Тим часом відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян вважає рішення мерії обмежити продаж алкогольних напоїв до 21.00 безглуздим, яке може знищити ті заклади ресторанного бізнесу, які виживають суто завдяки роботі літніх терас. А таких закладів у місті Лева є чимало. «Такі рішення треба ухвалювати лише після консультацій з експертами, — наголошує ресторатор. — Якщо влада каже, що радилися із рестораторами, то не завжди це так: можна поспілкуватися з тими, хто скаже, що погоджується з будь-яким рішенням міської влади. На жаль, деякі формати закладів ресторанного бізнесу взагалі помруть… А деякі заклади навпаки виграють від такого рішення. На мій погляд, міська влада мала би ухвалити інше рішення — про тишу, аби не було п’яних виступів музикантів, яким начхати на рішення, що можна пити до 21-ї години. Не може бути такого, що в гарнізонному храмі йде чин похорону, а через дорогу співає п’яний музикант. З цим потрібно боротися насамперед, а не з ресторанним бізнесом».

Ресторанний експерт, керівник Школи гостинного сервісу Horeca School Михайло Шевелюк вважає, що коли у країні війна, не можна створювати жорсткі обмеження для ресторанного бізнесу, який платить податки. На його погляд, дозвіл мерії продавати на терасах алкогольні напої лише в окремі години — подвійні стандарти. Бо деякі заклади міста виживають завдяки чекам літніх терас.

«Ресторатори з усіх сил тримаються, зберігають та створюють робочі місця і закручувати їм гайки у вигляді різних заборон та обмежень — неправильно, — наголошує Михайло Шевелюк. — При цьому, є маркети по всьому місту, в яких будь-хто може придбати собі алкоголь у будь-яку пору дня і ночі! Це подвійні стандарти. Попри війну, бізнес повинен працювати та розвиватись. І влада має сприяти бізнесу, а не заважати».

Схожі новини