Передплата 2024 «Добрий господар»

Підйом – на годину раніше!

У ніч зі суботи на неділю Україна переходить на літній час

У суботу, 30 березня, о 3.00 стрілки годинників по всій Україні будуть переведені на одну годину вперед. Пасажирські та приміські поїзди, які у цей час перебуватимуть у дорозі, рухатимуться зі збереженням усіх зупинок, вживаючи заходів для скорочення запізнень. Із 4.00 31 березня пасажирські поїзди дальнього і приміського сполучення, а також вантажні поїзди відправлятимуться за “літнім” графіком.

Оскільки до кінця не було відомо, чи буде Україна переходити на літній час, росіяни призупинили продаж квитків на потяги прямого сполучення з Україною та ті, що проходять через Україну транзитом. Приклад сусідів підхопила Білорусія — квитки продавали лише на 29, максимум на 30 число.

Однак уже незабаром Російська залізниця відновила продаж квитків на україн­ський напрямок і склала графік з урахуванням переходу України на літній час. Києву подали сигнал — від 31 березня українцям таки доведеться вставати на годину раніше.

Скасувати практику переведення годинників в Україні намагалися не раз. У вересні 2011 року Верховна Рада схвалила постанову, згідно з якою в Україні скасовували перехід на зимовий час. Це рішення з’явилося після відповідних законів у Росії та Білорусі, які відмовилися переходити на зимовий час.

Після цього облради західних областей, ряд міністерств та відомств, деякі вчені і політики закликали скасувати це рішення, мотивуючи це тим, що майже вся територія України знаходиться у другому часовому поясі. А на Закарпатті взагалі вирішили починати робочий день на годину пізніше...

Тоді спікер парламенту Володимир Литвин визнав, що рішення про відмову від зимового часу було поспішним і непродуманим. У жовтні 2011 року Верховна Рада відновила перехід на зимовий час.

Цьогоріч до питання доцільності переходу на літній час у парламентаріїв не дійшли руки. Про переведення стрілок годинника прем’єр-міністр України Микола Азаров повідомив... на своїй сторінці у соцмережі Facebook: “Як завжди, 30 березня перейдемо на лiтнiй час. Нiякi дебати з цього приводу нiде не тривають. А коли це питання буде поставлено, обов’язково поiнформуємо громадськiсть i порадимося”.

Нагадаємо, Мiнiстерство еконо-мiчного розвитку i торгiвлi України запропонувало вiдмовитися вiд переведення годинникiв на лiтнiй/зимовий час. Вiдповiдний проект закону розмiщено на сайтi відомства. «На сьогоднi введено такий порядок обчислення часу на територiї України: час другого часового поясу (київський час) iз переведенням щорiчно годинникової стрiлки останньої недiлi березня о 3.00 на одну годину вперед та останньої недiлi жовтня о 4.00 на одну годину назад. Згiдно з проектом закону, на територiї України вводиться час другого часового поясу (київський час) без щорiчного переведення годинникової стрiлки», — йдеться в законопроектi.

«Встановлення такого порядку обчислення часу спрямовано на забезпечення полiпшення стану здоров’я громадян, пiдвищення працездатностi населення, зменшення кiлькостi аварiй», — наголошується у законопроектi.

У документi зазначалося: закон набуде чинності 1 березня 2013 року. Кабмiн схвалив цей законопроект рiк тому i внiс на розгляд парламенту. Однак пiсля парламентських виборiв, вiдставки та призначення нового складу уряду виникла необхiднiсть додаткового погодження проекту закону. Оскільки Верховна Рада цього не зробила, рішення за Київ фактично прийняла Москва...

А поки представники влади визначаються, на якому часі залишатися і чи взагалі скасовувати переведення годинників, нам, “простим смертним”, слід підготуватися до переходу на літній час.

Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка радить перевести годинники на годину вперед у день або вечір суботи, 30 березня, і лягти спати за новим часом. Тоді буде легше стягти себе з ліжка у ранок понеділка. Ті, що звикли прокидатися зранку, мають чутливу нервову систему, хворіють на хронічні недуги, можуть відчувати дискомфорт. Перехід на літній час вплине також на людей з ослабленим здоров’ям, людей похилого віку, які чутливіше реагують на метеозміни (часові у тому числі). Болісно переживатимуть переведення стрілок годинника і люди зі серцево-судинними захворюваннями (гіпертонією, ішемічною хворобою серця), нервовими розладами та психічними відхиленнями, ті, що працюють за жорстким робочим графіком, мають мало вихідних.

Якщо потерпаєте від хронічних захворювань, проконсультуйтеся зі своїм лікарем. За потреби прийміть заспокійливі засоби, трав’яні збори або антигіпертензивні препарати. Контролюйте свій тиск, не покладайтеся лише на суб’єктивні відчуття. Не пийте на ніч міцний чай або каву. Дітей вкладіть спати на годину раніше. Ніяких екранів перед сном — комп’ютерів, телевізорів, смартфонів! Дітей будіть м’яко. Самим також не варто зриватися від різкого звуку будильника.

Сайт “ВЗ” провів опитування серед своїх читачів: “Як ставляться до переходу на літній час?”. Відповіді були такими:

31% — за, бо увечері буде більше світлових годин;

30% — літній час нам не потрібний — хай залишається зимовий;

13% — західна Україна взагалі має жити за “польським” часом;

13% — головне, щоб восени не забули повернутися на зимовий час;

7% — проти, мені як “сові” хочеться зранку поспати подовше;

6% — за, я — “жайворонок”, і так встаю рано.

В опитуванні взяло участь 1820 респондентів.

Схожі новини