Передплата 2024 «Добра кухня»

У ніч з 30 на 31 березня Україна перейде на літній час

В останню неділю березня, о 3-й годині ранку, стрілки годинника переводять на одну годину вперед

Колаж з відкритих джерел
Колаж з відкритих джерел

Переведення стрілок на годину вперед чи назад є порушенням балансу між внутрішнім біологічним часом людини та реальним часом. Медики інформують про особливу функцію біологічного часу: завдяки їм організм підлаштовує вироблення гормонів, стабілізує температуру тіла, а також відповідає за час сну і неспання.

Через перехід на зимо­вий/літній час ми часті­ше відчуваємо безпричин­ну втому, активізуються недуги, зростають ризики серцевих напа­дів, інсультів та аварій на дорогах — організм не встигає перебуду­ватися на зміну життєвого укладу. Найбільш чутливі до порушення циркадних ритмів і можуть від­чувати більш виражені негативні наслідки діти та люди з хроніч­ними захворюваннями. Тож для комфортного перелаштування організму на новий час слід підго­туватися заздалегідь.

Прокидайтеся раніше. По­збудьтеся звички перед сном си­діти за комп’ютером, телевізором чи зі смартфоном у руці - штучне світло від монітора може пригні­чувати вироблення мелатоніну — гормону, який сприяє сну. Якщо є потреба та можливість — дозволь­те собі денний сон на 30 хвилин. Увечері, перед сном, приймайте розслаблювальні ванни, вранці - контрастний душ. За кілька днів до переведення стрілок годинни­ка лікарі рекомендують прокида­тися на 30 хвилин раніше, ніж за­звичай. Таким чином буде більше часу в запасі зранку до виходу на роботу. А здоров’ю це не зашко­дить: можна спокійніше зібрати­ся, зробити більше справ і не за­бути про зарядку.

Уникайте перевтоми. Щоб переведення годинників не по­значилося на здоров'ї вашого організму, фахівці радять уникати надмірних фізичних навантажень, не затримуватися на роботі і, за можливості, більше відпочивати.

Намагайтеся не нервувати. Заспокійлива музика, трав’яні чаї і прогулянки на свіжому повітрі до­помагають знизити рівень стресу в організмі. Чим менше ви буде­те нервувати, тим простіше буде адаптуватися до літнього часу.

Схожі новини