Передплата 2024 «Добра кухня»

Арсеній ЯЦЕНЮК: «Не всім у нашій фракції легко впоратися з особистими амбіціями. Але ми їм допоможемо»

Опозиція заблокувала відкриття нової сесії Верховної Ради, принципово вимагаючи від членів парламентської більшості суворого дотримання пункту Конституції про персональне голосування.

Щоб не допустити силового розблокування президії і трибуни, опозиціонери навіть ночували у сесійній залі. Детальніше про мотиви своїх дій і подальші плани меншості кореспонденту «Високого Замку» розповів голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

—Наше ЗАВДАННЯ — нарешті домогтися виконання української Конституції щодо особистого голосування. Щоб народні депутати від Партії регіонів нарешті приходили на роботу, щоб у них була не «карткова» більшість (бо голосують зібраними з колег картками), а справжня більшість народних депутатів України. Щоб у підсумку президент Янукович підписував конституційні закони. Якщо ж він і надалі підписуватиме закони, прийняті… 50 народними депутатами, то це буде не тільки підставою для імпічменту, а й підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності — за підписання законів, прийнятих у неконституційний спосіб.

Ми будемо працювати з нашими політичними опонентами щодо їх перевиховання і спонукання до виконання української Конституції. Наша пропозиція до Партії регіонів така: створити спільну комісію щодо увімкнення системи «Рада-3» і особистого голосування. Комісія повинна бути утворена за принципом «50 на 50», тобто у ній має бути забезпечено рівне представництво більшості і меншості. Якщо нашим політичним опонентам щось незрозуміло у частині виконання Конституції, ми готові в рамках цієї комісії напрацювати додаткові документи для особистого голосування. Водночас зазначу: всі закони, які необхідні були для прийняття рішення про особисте голосування, прийняв парламент ще минулого скликання.

- «Регіонали» кажуть, що система «Рада-3» — несертифікована, що вона не може забезпечити точність голосування. Що треба спільно з Академією наук розробляти нову систему, оголошувати тендери на її впровадження...

— Для нас принципово, аби депутати голосували особисто. Щоб вони ходили на роботу. Ми готові до голосування руками, бюлетенями, до голосування в будь-який інший спосіб, якщо електронна система не влаштовує Партію регіонів. Нагадаю, саме не особисте голосування у парламенті минулого скликання призвело до ухвалення сумнозвісних Харківських угод, до прийняття скандального мовного закону Ківалова-Колесніченка, до прийняття дискримінаційної пенсійної реформи, Податкового кодексу, до прийняття антисоціального бюджету, що зробило українців ще біднішими, а Партію регіонів — ще багатшою.

- Якою є ваша відповідь Анатолію Гриценку, який заявив, що ви і Турчинов лише імітуєте боротьбу за визволення Юлії Тимошенко. Мовляв, вам не вигідне її визволення...

— Відповім коротко: фракція «Батьківщина» — єдина! Не всім легко впоратися з особистими амбіціями. Але ми їм допоможемо у цьому.

Схожі новини