Передплата 2024 «Добра кухня»

Українка Даяна Ястремська — у півфіналі Australian Open!

На турнірах Великого шолому до такої стадії з наших тенісисток добиралася раніше тільки ще одна одеситка — Еліна Світоліна

Даяна Ястремська стала першою українською тенісисткою, яка пробилася до півфіналу австралійського турніру Великого шолому. Фото sport.ua.
Даяна Ястремська стала першою українською тенісисткою, яка пробилася до півфіналу австралійського турніру Великого шолому. Фото sport.ua.

Якби хтось два тижні тому сказав, що українська тенісистка Даяна Ястремська гратиме у півфіналі Australian Open, то у відповідь йому могли й пальцем біля скроні покрутити… 23-річна одеситка розпочала австралійський турнір Великого шолому з кваліфікації. Суперниці там у неї були слабенькі, але Даяна зі всіма трьома мучилася у трьох сетах… Але в основній «сітці» Мельбурна Ястремська «полетіла». І фантастика стала реальністю: 25 січня українка вперше зіграє у півфіналі Australian Open!

Перед чвертьфінальним матчем між Даяною Ястремською і Ліндою Носковою букмекери вважали фавориткою тенісистку з Чехії. По-перше, у рейтингу WTA Носкова перед турніром у Мельбурні стояла набагато вище (Лінда була 50-ю, а Даяна — 96-ю). А по-друге, саме чешка вибила з австралійського «мейджора» першу ракетку світу, Іґу Свьонтек із Польщі.

Але Ястремська вкотре на цьому турнірі присоромила букмекерів (раніше Даяна зробила це, обігравши чешку Маркету Вондроушову й білоруску Азарєнка), здобувши перемогу над Носковою у двох сетах — 6:3, 6:4. 19-річна тенісистка з Чехії грала непогано, іноді перехоплювала ініціативу, але у вирішальні моменти поєдинку гору брала українка. «Протиотрути» від потужних ударів Ястремської Носкова не знайшла.

«Я втомилася, але дуже щаслива»

Завдяки блискучому виступі на Australian Open Даяна Ястремська вже забезпечила собі місце у топ-30 світового рейтингу. Фото sport.ua.
Завдяки блискучому виступі на Australian Open Даяна Ястремська вже забезпечила собі місце у топ-30 світового рейтингу. Фото sport.ua.

— Даяно, ви перша з 1978 року тенісистка з кваліфікації, яка на Australian Open вийшла до півфіналу, — нагадали одеситці у післяматчевому інтерв'ю на корті.

— Приємно творити історію, — відповіла Ястремська. — На той час я ще не народилася. Тож це наступне покоління. Я втомилася, але дуже щаслива.

Для Ястремської це буде дебютний у кар'єрі півфінал турніру категорії Grand Slam. Даяна стала першою українкою, якій вдалося дійти ½ фіналу Australian Open, і другою (при цьому наймолодшою) українкою, яка вийшла до півфіналу одного з турнірів Великого шолому. Тричі у ½ фіналу грала на «мейджорах» українка Еліна Світоліна (Вімблдон — 2019 і 2023, US Open — 2019). На нинішньому Australian Open Світоліна дійшла до 1/8 фіналу, де на початку матчу проти Носкової була змушена знялася з гри через травму спини.

У півфінальному матчі, який відбудеться у четвер, 25 січня, не раніше 12.00 (за київським часом), Даяна Ястремська гратиме з переможницею чвертьфінальної пари Калінская (рф) — Чжен Ціньвен (Китай). Перед поєдинком за участю Ястремської у другому півфіналі зустрінуться Коко Ґофф (США), яка у чвертьфіналі перемогла українку Марту Костюк, і Сабалєнка (білорусь).

Схожі новини