Передплата 2024 «Добра кухня»

Успішний Вімблдон Еліни Світоліної

Українська тенісистка втретє в кар'єрі вийшла до чвертьфіналу трав’яного турніру «Великого шолому»

На матч 1/8 фіналу Вімблдону Еліна Світоліна вийшла з чорною стрічкою - аби нагадати світу про цю трагедію. Фото wtatennis.com
На матч 1/8 фіналу Вімблдону Еліна Світоліна вийшла з чорною стрічкою - аби нагадати світу про цю трагедію. Фото wtatennis.com

Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна пробилася до чвертьфіналу престижного Вімблдонського турніру (Велика Британія), де її суперниця — четверта ракетка світу Єлєна Рибакіна (Казахстан). Еліна перемагала її у пам’ятному матчі за «бронзу» Олімпіади-2020 в Токіо, але цього року «Риба» зупинила одеситку в 1/8 фіналу «Ролан Ґаррос» у Парижі.

У поєдинку 1/8 фіналу трав’яного турніру «Великого шолому» Рибакіна пройшла росіянку Калінську (6:3, 3:0, відмова), а Світоліна розгромила китаянку Ван Сіньюй — 6:2, 6:1. Той матч відбувся у понеділок, 8 липня, коли внаслідок російського удару по Києву та інших містах України загинули кількадесят людей. Зокрема, нелюди атакували столичну дитячу лікарню «Охматдит»… На поєдинок із китаянкою Еліна Світоліна вийшла з чорною стрічкою на грудях — аби нагадати світові про цю трагедію.

До чвертьфіналу трав’яного «мейджора» Еліна пробилася втретє в кар'єрі, а 2019-го й 2023-го доходила на Вімблдоні до півфіналу. Цього року виступи на британському турнірі «Великого шолому» Світоліна почала з нелегкої перемоги над другою ракеткою Польщі Маґдою Лінетт (7:5, 6:7, 6:3), а у 1/32 фіналу українка обіграла німкеню Юлє Німаєр (6:3, 6:4).

Суперницею Еліни в 1/16 фіналу була 10-та ракетка світу, туніска Онс Жабер.

На Вімблдоні-2023 Світоліна в півфіналі поступилася Маркеті Вондроушовій (цьогоріч чешка вилетіла в першому колі), а Жабер дійшла аж до фіналу, де також програла Вондроушовій… Тож цьогоріч Еліна й Онс мусили захистити якомога більше очок, зароблених на британському «мейджорі» торік. Тенісистка, яка у поєдинку між ними програла, ризикує опуститися у світовому рейтингу… На щастя, перемогла українка — 6:1, 7:6.

Нагадаю, минулого року Світоліна у чвертьфіналі Вімблдону обіграла першу ракетку світу Іґу Свьонтек. Цьогоріч титулована представниця Польщі вже вилетіла, а ще одна представниця топ-3 рейтингу WTA, білоруска Сабалєнка, знялася з турніру через травму. У 1/8 фіналу Вімблдону-2024 програла друга ракетка світу, американка Коко Ґофф. Отже, з топ-4 рейтингу WTA до ¼ фіналу добралася лише суперниця Світоліної - Рибакіна. 2020-го Еліна перемогла її у матчі за «бронзу» токійської Олімпіади, але цього року «Риба» зупинила Світоліну в 1/8 фіналу ґрунтового «мейджора», «Ролан Ґаррос» у французькому Парижі. А загалом до Вімблдону-2024 рахунок їхніх очних протистоянь був рівним — 2:2.

У півфіналі Вімблдону-2024 переможниця пари Світоліна — Рибакіна зустрінеться з переможницею пари Альона Остапенко (Латвія) — Барбора Крейчікова (Чехія).

Інші чвертьфінальні пари: Лулу Сан (Нова Зеландія) — Донна Векіч (Хорватія), Жасмін Паоліні (Італія) — Емма Наварро (США).

Схожі новини