Передплата 2024 «Добра кухня»

медведчуку оголосили підозру, — СБУ

  • 24.07.2024, 14:45
  • 196

Ексочільнику забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» віктору медведчуку та його соратникам повідомили про підозру у справі нафтопроводу «Самара — Західний напрямок»

віктор медведчук. Фото із сайту Економічна правда
віктор медведчук. Фото із сайту Економічна правда

Відомо, що слідчі зібрали масштабну доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу «Самара — Західний напрямок» у 2015 році.

У межах розслідування повідомили про підозру медведчуку та чотирьом представникам колишнього топменеджменту «Прикарпатзахідтрансу», які заволоділи та управляли нафтопроводом.

Їм інкримінували:

  • зловживання повноваженнями;
  • введення в оману суду або іншого уповноваженого органу;
  • заволодіння чужим майном, зловживаючи службовим становищем;
  • отримання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, та їхня легалізація.

Нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрям» має ділянку на території України довжиною 1 433 км, яка сполучає її з рф та білоруссю і пролягає до західного кордону.

Він був збудований за часів срср і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави. Проте дочірня компанія російської АК «Транснефтепродукт» не передала права на трубопровід.

Із 2005 року Україна через суди доводила своє право на володіння трубопроводом, і лише у 2014—2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди.

Однак, як стверджує слідство, медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми.

Після заволодіння «трубою» медведчук та його спільники забезпечили її роботу через підприємство «Прикарпатзахідтранс», а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих закордонних компаній та ділили між собою.

Цю інформацію, серед іншого, підтверджують покази віктора медведчука, надані ним до обміну з росією.

Із травня 2019 року прокачування дизеля через нафтопровід заблокували, щоб повернути його у державну власність, а правоохоронці досліджували законність приватизації. У лютому 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю.

Схожі новини