Передплата 2024 «Добра кухня»

Грибів нема нич!

Нарешті я добралась до улюблених Карпат! Напередодні прочитала у нашій газеті статтю Івана Фаріона, що, попри несамовиту спеку, з’явились білі гриби. Надихнулася і взяла зі собою аж два кошики!

Фото автора
Фото автора

Пішла перевіреними місцями. Є у мене своя ялинка, біля якої завжди родять гриби. Жодного разу звідти не йшла з порожнім кошиком. Цьо­го разу вперше! Обійшла все вздовж і впоперек. Як кажуть місцеві, нема нич! Жодного гриба, на­віть поганок немає.

Чорниці також вже відійшли. Ягоди цього літа погано вродили: цвіт померз, коли після ран­ньої теплої весни несподівано вночі вдарили морози. Місцеві на збір чорниці мали лише тиж­день. За кілограм ягід перекупники платили аж 80 гривень. Зібрали все начисто. На кущах хіба де-не-де можна знайти кілька ягід. Я зосередилась на збиранні чебрецю (в народі - чабрик). Чай з чабрику файно запарювати взимку перед сном. Також він помічний від простуди. А ще че­брець можна їсти, наприклад, додавати до са­лату. Тож, поки гриби «сидять у глибокому під­піллі», а ягоди зібрали до мене, я нарвала цілий кошик чабрику.

Схожі новини