Передплата 2024 ВЗ

«Казка у такій формі - небезпечна. Її читають діти такого віку, що візьмуть це до виконання»

Дитячий невролог звернув увагу на дитячу книжечку, у якій мишка … висмикує чеку з гранати

Фото автора
Фото автора

«Пішов купити дитині книжки. Я розумію, що війна, що нерви у всіх, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці дитячий невролог Домінік Свинаренко. — Але казка у такій формі просто небезпечна — її читають діти такого віку, що візьмуть це до виконання. Наслідки будуть трагічні. Дивує, що таке пропустили в друк»…

Дитячий невролог звернув увагу на дитячу книжечку «Курочка Ряба», яка, м’яко кажучи, є дивною… На одній зі сторінок читаю таке:

«Принесла курочка яєчко. Та не просте, а залізне».

Поруч — ілюстрація гранати… На наступній сторінці зображені дід і баба, які товчуть молотками по цій гранаті… Дід тримає у руках молоток: «Дід бив, бив — не розбив… Баба била, била — не розбила…».

Перегортаємо сторінку, бачимо мишку, яка висмикує чеку з гранати: «А мишка бігла, хвостиком зачепила… І вибухнуло! Яєчко впало».

Дід з бабою — з перебинтованими головами: «Дід плаче, баба плаче… А курочка кудкудаче: «Не плач, діду, не плач, бабо: я знесу вам яєчко новеньке, простеньке…».

На останній сторінці поруч з ілюстраціями гранат, підпис: «Діти! Не будьте, як Ряба! Не чіпайте і не приносьте додому незнайомі предмети! Це може бути вкрай небезпечно!».

Коштує така дитяча книжка-картонка 123 грн. Видавництво «А-Ба-БА-Га-ЛА-МА-ГА» (2024 р.). Ілюстрації, текст «Хард».

У такому ж стилі " Рукавичка"
У такому ж стилі " Рукавичка"

Я вирішила зайти в книгарню «Є», аби побачити цю книжечку на власні очі.

Під дописом дитячого невролога було чимало обурливих коментарів:

Дитячий психіатр Алла Петрів написала: «Застав дурня Богу молитися, то лоба розіб'є… Те саме і тут. Насправді це проблема, коли до будь-якої справи беруться не фахові люди при всіх добрих намірах… Бо страшніший за дурня — дурень з ініціативою.

  • Жахлива імпровізація казки! З баби і діда вже мали б шматки залишитися… Така казка не навчить дитину не брати сторонні предмети!
  • Це, напевно, спроба пояснити дітям чого треба остерігатися. Але спроба дуже «доросла». Немає жодних пояснень, які будуть наслідки… Хіба що дорослі будуть усе детально пояснювати.
  • Жах! Це як страшилка для найменших!
  • Цікаво, який в авторів рівень комунікації з власними дітьми?
  • Ото казочки пішли!
  • Діти мають знати і про смерть, і про хвороби, але подавати це потрібно в інший спосіб. Над цим мають працювати психологи.

Продавчиня книгарні одразу показала мені цю «Курочку Рябу» та запропонувала у такому ж стилі «Рукавичку» (переповів її і намалював теж «Хард»). Видання видавництва ««А-Ба-БА-Га-ЛА-МА-ГА». На титульній сторінці зображена військова рукавичка, а у ній — мишка… Вартість такої дитячої книжечки — 181 грн.

Процитую слова зайчика, який просився у рукавичку для розуміння стилю написання цієї казки:

«…Ще донедавна зайчик жив у широкому полі перед лісом, де було вдосталь трави і місця, щоб побігати. Але кацапські нелюди засипали поле залізяччям, яке страшно вибухало, коли на нього наступиш…».

На моє зауваження, що ці книжки дивні, продавчиня погодилась. Каже: «Ми їх спеціально не замовляли… Їх нам передали київські менеджери. Цих книжок ще ніхто не купив… Ми просили менеджерів, аби більше їх нам не привозили. У нас є книга „Пес Патрон“, яка розповідає дітям про їхню безпеку, але вона написана у зовсім іншому стилі».

Схожі новини