Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із героїв — у вороги

Записали українського розвідника, полковника СБУ Романа Червінського. Сам він вважає це роботою російських спецслужб і її «кротів» в українській владі

Полковник СБУ Роман Червінський під час судового засідання, на якому його заарештували. Фото suspilne.media
Полковник СБУ Роман Червінський під час судового засідання, на якому його заарештували. Фото suspilne.media

Людина, про яку піде мова, неабияк доклалася до захисту України. Успішний контррозвідник, учасник резонансних спецоперацій проти агресора. Брав участь у захопленні причетного до збиття малайзійського «Боїнга» проросійського бойовика Володимира Цемаха, до ліквідації відомих своєю жорстокістю терористів «мотороли», «гіві». Разом із колегами полював на «вагнерівців», які нині поливають свинцем Бахмут. За високий професіоналізм і мужність Україна удостоїла полковника Романа Червінського високих нагород. І от на тобі - один з найвідоміших «спеців» таємних служб опинився за ґратами.

Щодо Романа Червін­ського відкрили кримі­нальне провадження, інкримінована стаття («пере­вищення військової посадової влади або службових повнова­жень») в умовах воєнного ста­ну передбачає від 8 до 12 років ув’язнення. Червінського затри­мали у Тернопільській області й доправили до столиці. Кілька днів тому Шевченківський рай­суд Києва на час досудового слідства заарештував розвідни­ка, батька трьох неповнолітніх дітей, на два місяці - без пра­ва вносити грошову заставу. За­хист Червінського вже оскаржив цей арешт, в апеляційній інстан­ції вимагатиме не обирати йому жодного запобіжного заходу.

Підставою для арешту Ро­мана Червінського стала його участь у сміливій за задумом, але не реалізованій до кінця спецоперації, яку проводили торішньої весни. Перед контр­розвідниками стояло завдан­ня завербувати російського військового льотчика і захопи­ти його літак СУ-34 із секрет­ним обладнанням — щоб знати, як протидіяти ворожій авіації. З українського боку серед ін­ших «гру» вів Червінський. За­вербований російський льот­чик, 35-річний Роман Носенко, повинен був на низькій висо­ті пролетіти мимо систем ППО, повідомити своєму керівництву, що його збили, а самому сіс­ти на одному з українських ае­родромів і передати нам свій літак з його «начинкою». За це перебіжчик повинен був отри­мати солідну грошову винаго­роду (начебто мільйон доларів), виїзд за кордон, громадянство і проживання в одній з європей­ських країн. Згодом відомий міжнародний журналіст-розслі­дувач із Bellingcat Христо Гро­зєв назве цю українську роз­робку «однією з найшаленіших контррозвідувальних операцій усіх часів».

Але, як виявилося, крім укра­їнських спецслужб, Носенко па­ралельно працював із росій­ською ФСБ. Викрасти ворожий літак з його секретами не вда­лося. А 23 липня, в день, коли начебто російський СУ-34 пови­нен був приземлитися на нашо­му летовищі у Кіровоградській області, по ньому вдарили во­рожі ракети, внаслідок чого за­гинула одна особа, ще 17 було поранено. Також було знищено два бойові літаки, зруйновано злітно-посадкову смугу…

Служба безпеки України за­кидає Червінському, який з гру­пою осіб хотів «заволодіти» лі­таком повітряно-космічних сил рф, «авантюризм». Мовляв, про свої дії той не повідомляв вище керівництво, не узгоджував свої плани, діяв самовільно, всупе­реч зауваженням СБУ. Через це прокуратура висунула звинува­чення за статтею «перевищення військової посадової влади або службових повноважень».

Усі ці закиди полковник Чер­вінський відкидає як надума­ні. За його словами, операцію проводили у тісному контакті із СБУ та іншими органами, про неї знало й давало на неї до­бро керівництво Сил спецопе­рацій. Тобто цю спецоперацію було санкціоновано. Контрроз­відник заперечує і те, що сво­єю роботою начебто «розсекре­тив» таємний аеродром, призвів до ударів по ньому. Адже про це летовище росіяни знали рані­ше, двічі обстрілювали його ще до проведення спецоперації - у березні 2022 року.

Згадуваний Христо Грозєв високо оцінив «гру» українських контррозвідників. Зазначив, що в її ході вдалося добути багато важливої інформації і водночас — дезінформувати ворога. Гро­зєв зазначив, що коли україн­ські «специ» зрозуміли, що ФСБ пробує водити їх за носа, то самі годували росіян фейками: через пілотів надавали їм хиб­ні карти дислокації наших ППО, «дезу» про наші злітно-посадко­ві смуги, фальшиві карти заходу на посадку тощо.

Висунуті проти себе звину­вачення полковник вважає пом­стою Банкової за його участь у «вагнергейті». Саме Червін­ський з колегами ще до великої війни проводили спецоперацію із затримання членів російської приватної військової компанії «Вагнер», які причетні до бага­тьох злочинів на сході України. Операція перебувала на фіналь­ній стадії: бойовиків виманили спочатку до білоруської столиці, а потім повинні були захопити їх під час інспірованої посадки рейсового літака Мінськ — Стам­бул. Однак за день до цього з Офісу президента України на­дійшла пряма вказівка зупинити спецоперацію. А згодом про неї дізналися… лукашенко і путін.

У листопаді 2021-го на од­ному із прямих телеефірів Чер­вінський і його колеги заявили, що їхню спецоперацію «зли­ли» ворогові люди на Банковій, що у президентській канцеля­рії давно діють російські «кро­ти», які попередили високих чи­нів білорусі-росії про українську спецоперацію. «Ніхто не чекав такої прямої зради, — розпові­дав одному із київських видань Роман Червінський. — Сьогод­ні можу відверто сказати вам: у нас є докази, що був дзвінок… Прийде час, розповімо всім. Ми знаємо, хто запропонував зате­лефонувати і хто акцептував цю ідею».

Ситуацію із арештом Романа Червінським прокоментував од­ному із видань колишній спец­назівець, а нині - секретар Ко­мітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Роман Костенко. Дії влади щодо свого колеги назвав «бєспрєдє­лом». За словами народного об­ранця, спецоперація, у несанк­ціонованому проведенні якої обвинувачують Червінського, — складна, але це не означає, що від таких операцій треба відмо­витись. На переконання Романа Костенкка, після арешту Червін­ського українським спецслуж­бам буде складніше проводити спецоперації - «тому що ти за­вжди будеш думати, що [буде] за твою ініціативу», і «люди бу­дуть розуміти: якщо ти будеш щось робити, завжди можеш потрапити за ґрати».

Схожі новини