Передплата 2024 ВЗ

Швейцарія хоче повернути українських чоловіків, які зараз перебувають на її території

  • 13.05.2024, 09:45
  • 915

Швейцарія хоче повернути 11 тисяч українських чоловіків

Фото Neue Zürcher Zeitung
Фото Neue Zürcher Zeitung

Представники двох парламентських політичних партій Швейцарії почали публічно обговорювати необхідність повернення в Україну військовозобов'язаних чоловіків.

Вказано, що, згідно з інформацією Федерального департаменту юстиції Швейцарії (FDJP), у країні наразі проживають приблизно 11 тисяч українських чоловіків.

За словами національного радника Вільної демократичної партії Крістіана Вассерфалена, той, хто потенційно підлягає військовій службі в Україні, не має обґрунтованих претензій на статус захисту S — він спрямований здебільшого на жінок, дітей та людей похилого віку, які потребують захисту.

«Ми не хочемо приховувати де-факто дезертирів, які втекли з країни, оборонна війна якої тепер потребує їхньої присутності», — заявив він.

За словами політика, Швейцарія має допомогти Україні вирішити кадрову проблему та «зняти навантаження із важко обтяжених швейцарських міграційних структур».

«Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми не були б раді розміщенню іншими країнами у себе сотень тисяч наших солдатів», — наголосив голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід.

Також він додав, що планує розслідування щодо цього.

Голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький назвав такі заяви цинічними і такими, що є «морально-політичною заявою про банкрутство».

«Це цинічна спроба вирішити українську проблему. І це від політиків країни, яка навіть не дозволила третім країнам передати швейцарську зброю для допомоги Україні. Якщо військовозобов'язаних справді відправлять назад, то маю надію, що їм нададуть зброю», — наголосив Лужницький.

Схожі новини