Передплата 2024 ВЗ

Польські фермери хочуть заблокувати пункти пропуску на кордоні із Литвою

  • 26.02.2024, 17:35
  • 506

Аграрії планують 1 березня заблокувати пункт пропуску на кордоні з Литвою

Фото ілюстративне АР
Фото ілюстративне АР

Як заявив організатор блокади на польсько-литовському кордоні Кароліс Пєчинскіс, із 1 березня фермери зупинятимуть і перевірятимуть усі транспортні засоби, які перевозитимуть українське зерно чи іншу сільськогосподарську продукцію.

«Акція протесту має розпочатися 1 березня о 10 годині ранку. Це не буде повна блокада пункту пропуску. Ми, фермери, разом із польською владою хочемо перевірити, що перевозять у вантажівках, звертаючи особливу увагу на ті транспортні засоби, які мають потенціал для перевезення сільськогосподарської продукції», — зазначив він.

Фермери зауважують, що блокада не стосуватиметься особистого транспорту, паливних баків, транспортних засобів для перевезення металу чи худоби.

«Якщо ми бачимо, що їде зерно та інша сільськогосподарська продукція, ми хотіли б знати, звідки вона їде, чому і як, щоб відчути обсяг транспортування», — пояснює польський фермер.

Аграрії наголошують, що хочуть привернути увагу до порушення їхніх інтересів і відсутність підтримки сільськогосподарської сфери.

«Питання про блокування литовського кордону виникло під час роздумів про те, як посилити тиск на уряд Польщі», — заявив Пєчинськіс.

За його словами, головною проблемою є підозри, що частина українського зерна, яке має їхати через Польщу транзитом, насправді залишається в країні.

«Сільськогосподарська продукція (з України, — ред.) перевантажується з вантажівок на поїзди, кінцевою метою яких є транзитні порти Балтійського моря. Але фермери запідозрили, що частина цієї продукції залишається в Польщі», — додав організатор блокади.

Фермери чекають і наполягають на тому, щоб відбулися домовленості, які будуть вигідні полякам, щоб було зрозуміло, як українська сільськогосподарська продукція прямує через Польщу, на яких умовах, і як гарантується, що ця продукція дійде до кінцевого пункту призначення, а не залишаються в Польщі.

Фермер також прокоментував провокації, пов’язані з рф, деяких учасників блокади.

«Ми проти будь-яких провокацій, ми намагаємося і прагнемо, щоб наші протести відповідали інтересам польських фермерів. Ми контролюємо, щоб серед нас не з’являлися радикальні, маргінальні чи інші політично невигідні ініціативи. Ми узгоджуємо наші протести з владою, щоб усі протести проходили законно та мирно, і ми уникаємо будь-яких контактів з можливими провокаторами», — запевнив Пєчинськіс.


Джерело: LRT

Схожі новини