Передплата 2024 «Добра кухня»

Британка за місяць пройшла всю Антарктиду

  • 30.12.2023, 18:30
  • 534

Жінка, яка перетнула Антарктиду на лижах за 31,5 дня, претендує на світовий рекорд

Фото polarpreet/Instagram
Фото polarpreet/Instagram

Британська військова, капітан Харпріт Чанді подолала 1130 км антарктичного льоду за 31 день, 13 годин і 19 хвилин. Вона перевершила попередню рекордсменку, канадку Керолайн Кот, на 1 день, 14 годин і 34 хвилини.

26 листопада Чанді вийшла з бухти Геркулес на шельфовому льодовику Ронне. На південний полюс вона прибула 28 грудня о 2:24 ночі за Гринвічем.

Щодня Чанді була в дорозі по 12−13 годин. Із собою вона тягнула сани вагою 75 кг, в якому були всі необхідні для виживання речі.

«Безумовно, це не був спринт, але мені доводилося постійно зважувати свої зусилля і вирішувати, як довго я буду йти на лижах. Занадто довго або занадто швидко — і я б перегоріла. Занадто повільно або занадто рано — і я не змогла б побити рекорд», — зауважила британка.

Це вже третій рекорд Чанді. До цього вона побила рекорди на найдовшу одиночну лижну подорож без підтримки в один кінець, здійснену жінкою, і на найдовшу одиночну лижну подорож без підтримки в один кінець в історії.

Для цього Чанді зробила перерву в кар'єрі. Вона була військовою медикинею та фізіотерапевткою.

«Я втомилася, але дуже рада, що мені це вдалося. Це зовсім не схоже на мою останню експедицію. Минулого разу я виклалася на повну, але швидкісний забіг — це зовсім інша справа. Після моєї останньої експедиції я знала, що можу добре впоратися з льодом. Це додало мені впевненості, що я зможу подолати цю дистанцію», — пояснила Чанді.

Тепер Книга рекордів Гіннеса має підтвердити цей рекорд. Це може тривати кілька місяців.

Схожі новини