Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що чекає людство у 2024 році: опитування

  • 27.12.2023, 17:00
  • 976

Міжнародна дослідна компанія «Іпсос» організувала масштабне опитування громадської думки з приводу того, що прості люди в усьому світі очікують від нового року, і які події цього року вважають найбільш важливими і значними

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Як пише «Ізраїль ха-йом», у дослідженні взяли участь майже 26 тисяч осіб у 34 країнах. На думку 79% учасників опитування, ціни у їхній країні зростатимуть швидше, ніж зарплати. 68% також переконані, що рівень безробіття в їхній країні зросте. 64% побоювалися, що штучний інтелект забере у людей робочі місця.

81% вважає, що 2024 буде спекотніший рекордного ц цьому сенсі 2023-го. 70% переконані, що на їхні країни чекають екстремальні погодні катаклізми. 48% цілком ймовірним сценарієм вважають чергову пандемію.

На думку 35% респондентів, зброя, керована штучним інтелектом, може спричинити хаос у їхній країні, а 22% не виключають можливості зіткнення Землі з астероїдом.

У новому році, крім усього іншого, понад 70 країн (а це рекорд за всю історію) із загальним населенням 4,2 мільярда людей матимуть національні вибори.

У рік глобальних виборів особливої уваги вимагають три впливові політичні системи. Вже 13 січня відбудуться президентські вибори на Тайвані, які визначать, чи вибере республіка курс на зближення з Пекіном чи захист своєї незалежності навіть ціною конфронтації з Китаєм. Наразі передвиборна гонка у Тайбеї досягає піку, і можна з упевненістю припустити, що вибір тайванців вплине на плани Китаю щодо острова.

Друга система — це так звані демократичні вибори в росії, на яких без реальної опозиції єдине питання не в тому, чи переможе путін, а в тому, з яким відсотком. Чому це важливо? Справжній масштаб підтримки президента, ймовірно, вплине на міркування рф щодо готовності народу до нової та всеосяжної мобілізації на війну з Україною.

Проте найвпливовіші вибори відбудуться 5 листопада у США. Від їхнього результату залежить, перш за все, чи знизиться роль Вашингтона як глобального гравця і, як наслідок, чи скоротиться військова та економічна участь США у сферах їхнього традиційного впливу. Вибір американців матиме наслідки для зростання конкуренції з Китаєм на різних економічних і географічних аренах. Він вплине на глобальне вирішення кліматичних проблем, а також на подальший хід війни в Україні — адже сподіваючись на закриття «крана допомоги» Києву, у росії не приховують сподівань на повернення до Білого дому Дональда Трампа.

Тому багато в чому путін залежить від американського виборця більше, ніж від російського. Однак навіть якщо Джо Байден виграє ще один термін, для того, щоб ця війна закінчилася перемогою України і, як наслідок, всього демократичного Заходу, буде потрібно набагато більше, ніж зроблено досі. Насамперед йдеться про зміну панівного сприйняття, яке досі змушувало союзників України найбільше турбуватися про повну втрату рф як партнера, ринку та джерела.

Чи зможе Захід зрозуміти масштаби небезпеки, що походить від кремлівського імперіалізму? Чи розуміє розвинений світ, що процвітання, яке частково стало результатом скорочень інвестицій у безпеку, не може продовжуватися так само, як раніше? Чи виправдаються звіти європейських розвідок, які закликають до підготовки до війни з рф найближчим часом? Чи відчинить двері Україні Європейський Союз? Безумовно, наступний 2024 стане роком виборів у всіх сенсах.

Схожі новини