Новорічні святкування
Свинина — на щастя, хрін — на здоров’я, зелений горошок — на добробут
Новий рік — особливе свято, яке об'єднує жителів планети незалежно від віросповідання та поглядів. Навіть ті, хто не вірить у святого Миколая чи Санта Клауса, все одно відзначають закінчення старого і початок нового року.
Традиції святкування Нового року у США загалом дуже схожі на українські. Там є певний культ прикрашання своїх домівок. Дітям подарунки під «різдвяне дерево» приносить Санта Клаус — пробирається у дім через комин.
Жителі Великої Британії приходу Нового року гучно не відзначають. Проте існує неписане правило — у новорічний вечір чи ніч кожен може без запрошення прийти у будь-який дім, навіть до незнайомих людей, і буде привітно прийнятий. Гостю варто принести зі собою якусь випічку, віскі й хоча б невеликий шматочок вугілля, кинути його у сімейне вогнище й побажати, щоб вогонь у цьому домі горів довго-довго.
Французькі діти, щоб отримати подарунки, виставляють свої черевички біля каміна у надії, що добрий чарівник Пер Ноель (як Святий Миколай) наповнить їх подарунками. А до бешкетників приходить Пер Фуетар (рогатий дід), який дарує їм вуглинку замість ласощів та іграшок. Французи випікають новорічний пиріг і кладуть у нього біб. Той, кому він дістався, стає «бобовим королем». Тож друзі та родичі мають виконувати його жартівливі забаганки упродовж новорічного вечора.
В Іспанії Новий рік святкують у колі друзів. Потрібно з'їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом годинника). Іспанці вірять, що виноград принесе їм удачу у кожному місяці наступного року. Цю традицію започаткували 1908 року, коли фермери зібрали надвисокий урожай винограду.
У Німеччині останні 10 секунд року, що минає, відраховують вголос. Потім обіймаються і бажають «Щасливого Нового року!». Після цього запалюють бенгальські вогні або запускають феєрверки.
В Австрії з давніх часів у Новий рік, коли на вулиці з’являвся сажотрус, люди бігли за ним, намагаючись доторкнутися й забруднитися сажею. 1 січня на обід подають свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися).
А от Італія святкує Новий рік так само, як і більшість українців. Єдине, опівночі італійці починають голосно кричати. Головним новорічним персонажем є фея Бефана — добра стара чарівниця, яка входить у дім через пічну трубу й кладе подарунки в черевички дітей. Неслухняним діткам залишає вуглинку або ж купу попелу.
У Фінляндії опівночі всі виходять на вулицю й масово запускають феєрверки. Потім вдома ворожать на майбутній рік.
У Нідерландах новорічні святкування починаються ще з кінця листопада. П’ятого грудня святкують Клозум на Схірмоннікоге (назва Klozum означає «Дядько Клаус»). У цей період країна стає помаранчевою від нескінченної кількості вогників. Закінчується святковий період 31 грудня разом із завершенням старого року.
У Румунії у новорічних пирогах запікають маленькі сюрпризи — монетки, порцелянові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю. Знайдена в солодощах каблучка має принести щастя. А стручок перцю розвеселить тих, кому він не дістався.
В Естонії є досить незвична традиція — зустрічати Новий рік у сауні. Нібито тоді естонці входять у наступний рік чистими й здоровими.
На Кубі в Новий рік годинник б'є лише 11 разів. Оскільки 12-ий удар припадає саме на Новий рік, годиннику дають відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма. Опівночі кубинці вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода.
1 січня в Греції - День пам’яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. На знак поваги Василю на столі залишають їжу.
У Туреччині новорічний вечір минає за сімейною вечерею, за переглядом святкових передач. Святий Миколай (який став прототипом для вигаданих Санта Клауса і Діда Мороза) народився саме у Туреччині у ІІІ ст. нашої ери у місті Демре.
В Японії Новий рік відзначають кілька днів — японці прикрашають вхідні двері вінками із соснових і бамбукових гілок та соломою, щоб відігнати злих духів.
У Китаї дату святкування Нового року визначають на основі місячних фаз. Зазвичай вона випадає на кінець січня — початок лютого.
М’ясний салат з горошком і морквою
300 г м’яса (вареного або запеченого), 150 г консервованого горошку, 150 г вареної моркви, зелена цибуля, майонез, хрін або гірчиця, сіль і мелений перець.
Пропорції досить умовні. М’ясо, горошок та морква мають бути у рівних об'ємах.
М’ясо варене або запечене (зазвичай яловичина — у неї яскравіший смак, але можна і свинину, і курку), а також моркву нарізати кубиками завбільшки з горошину.
Нарізати зелену цибулю. Все з'єднати у салатнику, приправити сіллю і перцем, заправити майонезом з додаванням хрону або гірчиці.
Буженина з беконом і ягідним соусом
1 кг свинячої вирізки, 400 г бекону, сіль, мелений чорний перець.
Для соусу: 200 г журавлини або брусниці, 4 скибочки бекону, 1 червона цибулина, 2 зубчики часнику, 4 ст. ложки бальзамічного оцту, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ч. ложка гірчиці, ½ ч. ложки гострого червоного перцю.
Ягідний соус. Розігріти пательню з антипригарним покриттям, влити оливкову олію і викласти скибочки бекону. Підсмажити з двох боків до хрусту. Перекласти на тарілку, остудити і розкришити. У тій же пательні тушкувати до прозорості нарізану дрібними кубиками цибулю, зменшити нагрівання і викласти ягоди. Додати подрібнений часник, гірчицю, цукор і червоний перець, влити оцет і готувати, помішуючи, 6−8 хв. Остудити соус, додати шматочки бекону і перемішати.
Розігріти духовку до 180°С. Велику прямокутну форму застелити пергаментом. М’ясо обсушити паперовими рушниками, трохи посолити і поперчити. На дошці розкласти впритул скибочки бекону. На середину викласти свинину та обгорнути беконом. Перекласти у форму швом донизу.
Запікати у центрі духовки 1 год. Вийняти форму з духовки, накрити м’ясо фольгою і залишити на 10 хв. Зняти фольгу, перекласти буженину на блюдо і нарізати на скибочки. Полити ягідним соусом і одразу подавати.