Передплата 2024 «Добрий господар»

Міжнародний демократичний союз закликає українську владу дозволити виїзд Порошенка у Вашингтон

  • 02.12.2023, 11:15
  • 582

Міжнародний демократичний союз (IDU) закликає українську владу дозволити виїзд пʼятого президента, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка для участі у Форумі IDU у Вашингтоні

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

«Міжнародний демократичний союз збентежений тим, що Петру Порошенку було відмовлено у дозволі залишити Україну для відвідування Форуму IDU-2023. Ми закликаємо українську владу дозволити його від'їзд, оскільки для осіб, які приймають рішення, надзвичайно важливо отримати інформацію про війну з перших вуст і підтримати атаковану країну», — йдеться на сторінці IDU у мережі X.

Повною нісенітницею також назвали заборону виїзду для Порошенка в Atlantic Council. Редакторка рубрики UkraineAlert на Atlantic Council, старша наукова співробітниця в Інституті дослідження міжнародної політики Мелінда Херінг закликала президента Зеленського та спікера Стефанчука припинити політичні ігри.

«Повна нісенітниця. Команда президента Зеленського грає в ігри. Ми бачимо, що ви робите. Зе-Команда заборонила Порошенку залишати Україну через те, що його відрядження скасовано. Багато хто чекав його у Вашингтоні. Здорові демократії поважають своїх опозиційних політиків», — написала вона у мережі X.

«Президенте Зеленський, Стефанчук — те, що ви робите, є недалекоглядним. Вони можуть відстоювати Україну так, як ви не можете. Різноманітність України — її сила. Ми хочемо чути й інших, таких як Петро Порошенко, Кіра Рудик, Гончаренко, Андрій Осадчук», — пише американська експертка.

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко запрошений як один з ключових спікерів на Саміт Міжнародного демократичного союзу у Вашингтоні (США).

Петро Порошенко має виступити на Саміті на тему геополітичних змін у світі та необхідності зміцнення трансатлантичної єдності на підтримку України.

Крім цього, у Вашингтоні п’ятий Президент проведе низку зустрічей з членами обох партій Конгресу США, де обговорить посилення американської фінансової та військової допомоги Україні. Також плануються зустрічі з представниками Державного департаменту США, керівництвом Європейської Комісії та Головою Консервативної партії Великої Британії.

Також Петро Порошенко планував відвідати Варшаву для зустрічей з керівництвом Комітету у закордонних справах Сейму Польщі, представниками польських політичних та експертних кіл, де мав обговорити зміцнення підтримки Польщею України у відсічі російської агресії, а також у набутті нашою державою членства в ЄС та НАТО. Одна з тем під час зустрічей Порошенка у Варшаві - припинення транспортної блокади на кордоні з Україною.

Міжнародний демократичний союз (IDU) — це глобальне об'єднання правоцентристських політичних сил із 65 країн світу. Засновниками IDU були прем'єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер, тодішній віце-президент США Джордж Буш, мер Парижа та згодом президент Франції Жак Ширак, канцлер Німеччини Гельмут Коль та багато інших партійних лідерів.

Серед партій-членів: Республіканська партія (США), Християнсько-демократичний союз (Німеччина), Консервативна партія (Велика Британія). Головою організації є колишній прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер. Партія «Європейська Солідарність» отримала статус Observer Member у Міжнародному демократичному союзі (International Democrat Union) у липні 2020 року.

У грудні минулого року у Вашингтоні на Форумі Міжнародного демократичного союзу Петро Порошенко отримав нагороду IDU імені Буша-Тетчер за Свободу. У своїй промові Порошенко подякував народу України за мужність і закликав західних партнерів дати більше зброї для ЗСУ — зокрема, системи протиповітряної оборони Patriot, реактивні винищувачі, F-16, танки, Abrams.

За результатами Форуму також була схвалена Резолюція на підтримку України.

У вересні 2023 року Петро Порошенко став членом Почесної консультативної ради Міжнародного демократичного союзу.

Схожі новини