Передплата 2024 «Добра кухня»

Шах від бюрократів для гросмейстера Іванчука

Фахівці вважають недоречною заборону на виїзд спортсмену на міжнародні змагання

Василь Іванчук. Фото FIDE
Василь Іванчук. Фото FIDE

Резонансний скандал у спортивному світі. Уславленого українського гросмейстера — львів'янина Василя Іванчука не випускають за кордон для участі у Кубку світу, який із 30 липня по 24 серпня відбуватиметься у столиці Азербайджану Баку. Цей турнір для шахістів важливий, бо на ньому визначатимуть трьох майбутніх учасників Турніру претендентів за право зіграти з чинним чемпіоном світу, китайцем Діном Ліженєм.

Іванчуку 54 роки, він є військовозобов'язаним, дозвіл на його виїзд за кордон може дати тільки Міністерство молоді і спорту. Його очільник Вадим Гутцайт робити цього не хоче. Мотивує тим, що за Іванчука клопоче президент ФІДЕ — росіянин Аркадій Дворкович. За словами міністра, Всесвітня феде­рація шахів, пан Дворкович, «розхи­тують ситуацію», бо на цих змаганнях будуть змагатися росіяни…

Ще один аргумент Гутцайта: укра­їнська федерація шахів жодного листа про дозвіл В. Іванчуку на перетин кор­дону не подавала. Не переконало укра­їнського міністра і клопотання визнаних авторитетів у світових шахах Магнуса Карлсена, другого номера світового рейтингу Хікару Накамури та 15-го чем­піона світу Вішванатана Ананда.

Ми намагалися зв’язатися з Ва­силем Іванчуком: а раптом ситуація змінилася? Але гросмейстер трубки не піднімав. Мабуть, гостро пере­живає. Інцидент прокоментував ві­домий шаховий експерт, який через побоювання санкцій з боку спортив­ного міністра прізвища свого попро­сив не називати.

— Цього скандалу не було би, якби у нашому Міністерстві вироби­ли чітку систему дозволів для виїзду спортсменів високого рівня за кор­дон, — каже пан Володимир. — Деякі з них ще раніше виїхали з України саме тому, що отримати у Мінмо­лодьспорті дозвіл для участі у таких змаганнях їм вкрай складно. Я знаю гросмейстерів, які через це під час війни півтора року не брали участі у жодному зі змагань. Для спортсмена це певна втрата кваліфікації, втрата заробітку. Людей позбавили улюбле­ної роботи. Для них така заборона є дуже сильним ударом.

Міністерство молоді і спорту по­стійно міняє свої правила. Спочатку не випускали взагалі нікого. Потім дозволяли поїхати на офіційні зма­гання. Іноді справу доводили до аб­сурду. На чемпіонаті Європи не було жодного росіянина, але один шахіст, зовсім не фаворит, грав під прапо­ром ФІДЕ. Через це українців не пус­тили на змагання…

У кінці минулого року Іванчук був потрібен нашій збірній для виступу на командному континентальному чемпіонаті в Єрусалимі. Тоді дозвіл йому дали…

Позиція міністра неправильна. У нас чомусь до спортсменів засто­совують різні стандарти. Тенісистка Світоліна перемагає білоруску — і ми тішимося, що вона піднімає наш прапор. Наша футбольна команда грає відбіркові матчі до чемпіонату Європи. А шахістам їхати за кордон забороняють. Все воно якесь таке штучне… Треба працювати більше не над нашим бойкотом, а над тим, щоб не дозволяли виступати на спортив­них аренах росіянам і білорусам. Це не вдається нашим спортчиновни­кам, ось і вирішили забанити наших спортсменів.

Схожі новини