Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Дрогобичі тривають карантинні заходи

Нагадуємо читачам: три дні тому в місті виявили сказ у домашнього кота. Тварина, як повідомив її власник, потрапила під колеса автомобіля на вулиці Самбірській. Що змусило після цього власника відправити те, що залишилося від його домашнього улюбленця, на ветеринарну експертизу, невідомо. Але підтвердилося найгірше — в кота виявили сказ

Звідки він взявся, де домашня тварина «підчепила» небезпечну інфекцію? У відповідь на це господар лише розводить руками. Лікарі не виключають, що в кота був контакт з лисицею, після укусів яких зазвичай і фіксують у домашніх тварин сказ. Це було б найкраще. Варіант з інфікуванням внаслідок контактів з іншими котами або собаками — за наслідками набагато гірше виглядає.

Якщо нових випадків не виявлять

Перше, що зробили в Дрогобичі, оголосили карантин. Обмежувальні заходи, як сказали нам у Дрогобицькому районному відділі «Державної установи Львівського обласного контролю та профілактики хвороб МОЗ України», триватимуть два місяці, до 13 січня наступного року. Це за умови, що нових випадків не буде. Якщо ж виявлять — тоді карантин, звісно ж, продовжать. Тепер в Дрогобичі, крім щоденного моніторингу епідемічної ситуації, масштабна вакцинація свійських тварин здійснюється. Ця місія покладена на колектив Дрогобицької районної лікарні ветеринарної медицини. Для ветеринарних працівників складено графік, визначено відповідні сектори щеплень. Люди працюють з ранку до ночі, кожен двір обходять. На момент, коли писалися ці рядки, як стверджує керівник лікарні ветеринарної медицини в Дрогобичі Валерій Мацюк, провакциновано близько двох тис. тварин. Лікарі-ветеринари вдячні всім, хто, усвідомлюючи відповідальність за ймовірні наслідки власної недисциплінованості, прислухається до порад спеціалістів. Ще не було випадків, аби хтось власного кота чи собаку від щеплення заховав. І це, звісно, вселяє оптимізм. Як і те, що самі власники, коли в цьому є необхідність, нехай не відразу ж, а лише після проведення словесної «профілактики», погоджуються на своє щеплення, як це було у випадку з господарем кота, в якого виявили сказ. Не його одного був кіт улюбленцем. Всі домашні брали до рук пухнастого. Ніхто з них спочатку не захотів прислухатись до аргументів ветеринарів, не давав згоду на профілактичну вакцинацію, курс якої складається з п’яти антирабічних щеплень, яких слід приймати упродовж 28 днів. Не дуже приємна процедура, що там казати. Але якщо треба — то треба. Згодом усі члени сім'ї власника інфікованого кота, і дружина з мамою, і діти, погодились на щеплення. Лікарі сподіваються, що це стане не тільки прикладом, а й додатковим стимулом для тих, хто перебуває в зоні ризику: були покусані свійськими тваринами, а зізнаватись в цьому не хочуть. Не потрібно ризикувати своїм здоров’ям та життям. Слід зробити те, що належиться. І тоді все буде добре — карантин, як це й передбачено, якщо не буде виявлено нових випадків захворювань, завершиться 13 січня 2024 року.

Що ще слід знати?

Що ще слід знати? Що зафіксований в Дрогобичі випадок сказу жодним чином не впливає на загальну епідеміологічну ситуацію в місті. Не слід розглядати теперішні обмежувальні заходи, як свого роду «червоне світло», заборону відвідувати публічні місця. На людей карантин не розповсюджується. Лише на домашніх та свійських тварин, птицю. Магазини, ринки, кав’ярні, як і, звісно ж, навчальні заклади працюють за звичним розпорядком. Більш уважними та відповідальними слід бути батькам та власникам собак. Якщо під час прогулянок в парку з якогось дерева стрімко зіскочить білочка та побіжить назустріч вашому малюку — не дозволяйте дитині наближуватись, годувати звірятко. Краще обережно зробіть це самі. Так само і з собаками. Під час прогулянок, як це рекомендують лікарі районного відділу центру контролю та профілактики хвороб, тримайте собаку на повідку. Не дозволяйте йому наближатись, контактувати з іншими нашими братами меншими.

Схожі новини