Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лауреатом цьогорічної Міжнародної премії імені Івана Франка став Микола Легкий

Святкування 167-ої річниці від Дня народження Івана Франка у Дрогобичі розпочалися ще 26 серпня

Микола Легкий. Фото ЛОВА
Микола Легкий. Фото ЛОВА

Головною подією першого дня ювілею стало відкриття та освячення Першого музею-студії Івана Франка у давньому корпусі гімназії Франца Йосифа, в якому впродовж 1867−1868 рр. навчався майбутній український геній. Йдеться про одне з теперішніх приміщень навчального корпусу факультету української та іноземної філології Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка.

Ця кімната особлива ще й тим, що тут відбулися засідання журі конкурсу Міжнародної премії імені Івана Франка. Головними дійовими особами під час презентаційного заходу відкриття музею-студії стали ректорка педагогічного університету, професор Валентина Бодак та декан факультету української та іноземної філології цього ж університету, професор Петро Мацьків. У неділю, 27 серпня, біля пам’ятника Каменяру, як заведено в Дрогобичі, відбулося загальноміське віче. Наступна святкова подія — освячення та відкриття таблички на будівлі Дрогобицького Народного дому на пошану знаного науковця, професора Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, франкознавця та почесного громадянина Дрогобича Михайла Шалати. Після цього святкування «перейшло» до рідного села І. Франка — Нагуєвичів. Місцем початку урочистостей там, де Франко народився, став Хрест Якова. Тут виголосили Молитву. Після цього відбулося покладання квітів до пам’ятного комплексу на території Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі». Насамкінець настала черга етнофестивалю «Франко Фест». Для проведення святкових заходів аж 50 локацій визначили.

Нагуєвичі, де найбільше зібралося людей, це, звісно ж, добре. Але всіх цікавило, хто цього року стане лауреатом Міжнародної премії імені Івана Франка. Церемонія нагородження, як і планувалось, відбулося в народному домі імені Івана Франка в Дрогобичі. Експертною радою для розгляду, як було оголошено під час церемонії нагородження лауреата та вручення подяк особам, які долучились до заснування премії, було прийнято 32 наукові праці, які мають широкий проблемно-історичний діапазон та стосуються таких дослідницьких сфер, як історія журналістики та книгознавство, видавнича справа, урбаністика, краєзнавство та лінгвостилістика.

Лауреатом міжнародної премії імені Івана Франка після ретельного розгляду трьох праць — номінантів став доктор філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту франкознавства Львівського національного університету імені Івана Франка Микола Легкий. Його монографія — «Проза Івана Франка, поетика, естетика, рецепція в критиці».

Схожі новини

Читайте також