Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Волонтерська пекарня у Херсоні знову може працювати на повну потужність

  • 12.06.2023, 12:02
  • 660

Порошенко під час поїздки з гуманітарним вантажем привіз професійну пічку замість розбитої під час російського обстрілу. 5 червня черговий ворожий «приліт» завдав руйнувань приміщенню пекарні, а один з пароконвектоматів, в якому випікали хліб, сильно посікло осколками

«Плакати не будемо, руки опускати не будемо. Будемо думати як викручуватися. Хліб буде. Я радію, що всі живі. А все інше — зараз не важливо», — повідомила тоді херсонська активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій.

Кілька днів знадобилося, щоб знайти і привезти у Херсон нове обладнання, розповідає Порошенко. «Справа Громад» у Херсоні перетворилась на великий гуманітарний хаб — сюди привозять продукти харчування, воду, засоби гігієни — все, що може знадобитися людям з постраждалих регіонів. Команда Порошенка окрім пічки в перші дні після підриву Каховської ГЕС вже організувала кілька гуманітарних конвоїв і привезла понад 150 тонн допомоги, яку далі передають евакуйованим.

Щодня після обіду активісти везуть свіжий хліб військовим на блок-пости. А для поранених у госпіталь готують піцу та солодкі рулети із херсонським варенням. Також хліб безкоштовно роздають містянам. Тепер, коли в Херсон привозять евакуйованих із затоплених територій, допомагають і їм.

Пекарі кажуть: не думали, що так швидко вдасться замінити розбиту техніку. «Ця пічка робить смачний хліб найсмачнішим хлібом. Завдяки їй така скориночка, такий підйом, завдяки їй такий смак, така пропеченість, такий аромат», — пояснюють жінки.

Порошенко повідомив: з моменту запуску пекарні наприкінці грудня 2022 року мешканцям Херсона, області і військовим роздали вже сотню тисяч паляниць.

«У наших ворогів є багато жахливих варварських „традицій війни“. Одна з них — позбавляти людей хліба. Під час Голодоморів, під час окупації, і навіть зараз. Є у них таке схиблене збочене бажання — мучити людей голодом. Розбомбити, посікти будівлю уламками, розтрощити обладнання — це те, що зробили росіяни. Але нас нічого не зупинить. Наших пекарів нічого не зупинить. Херсонському нескореному хлібу — бути», — зазначає п’ятий президент.

Як відомо, у листопаді минулого року Петро Порошенко разом із волонтерами купив для звільненого Херсона хлібопекарське обладнання та потужний генератор, пекарню також забезпечують борошном, цукром та іншими необхідними продуктами.

Схожі новини