Передплата 2024 ВЗ

В Ірані масово хворіють школярки: їх можуть отруювати ісламісти

  • 05.03.2023, 20:30
  • 830

Сотні іранських школярок могли отруїти навмисно жорсткі ісламістські групи, які проти освіти для жінок

Фото Reuters
Фото Reuters

Відтак через масові випадки отруєння у Тегерані протестували батьки.

Глава МОЗ Абдолрез Рахмані Фазлі заявив, що дівчат отруїли «легкою отрутою». Вони скаржилися на нудоту, прискорення серцебиття або головний біль. Та ЗМІ не вдалося перевірити ці дані.

«Під час польових досліджень виявили підозрілі зразки, які досліджують… для уточнення причин захворювання студентів, і результати опублікують якнайшвидше», — розповів іранський міністр.

Відомо, що випадки отруєння вже зафіксували у понад 30 школах щонайменше 10 провінцій Ірану, яких всього 31. Є дані, що батьки збираються в школах, щоб відвезти своїх дітей додому, а деяких учнів шпиталізували «швидкими» або автобусами.

Спалах отруєння серед дівчаток стався у критичний момент для священнослужителів Ірану. Раніше вони місяцями боролися із антиурядовими протестами через загибель 22-річної Махси Аміні під вартою поліції моралі через дрес-код.

Школярки брали активну участь в антиурядових протестах, які розпочалися у вересні 2022 року. Вони знімали обов’язкові хустки в класах, рвали фотографії верховного лідера аятолли Алі Хаменеї та закликали до його вбивства.

В ООН закликали організувати прозоре розслідування ймовірних нападів. Утім, Іран назвав іноземне втручання «поспішною реакцією».

«Одним із безпосередніх пріоритетів уряду Ірану є якнайшвидше врегулювання цієї ситуації та надання задокументованої інформації, щоб вирішити проблему родин і покарати винних, знайти причини», — заявив представник МЗС Насер Канаані державним ЗМІ.

Схожі новини