Передплата 2025 «Добрий господар»

Щоб смакувати їжу, а не труїтися нею

Лікар-епідеміолог дала поради, як правильно готувати їжу в теплу пору року, щоб уникнути харчових отруєнь

Харчові інфекції можуть мати неприємні наслідки для організму. Фотоколаж DelInternationalHospital.
Харчові інфекції можуть мати неприємні наслідки для організму. Фотоколаж DelInternationalHospital.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, головна держсанлікарка Львівщини Наталія Іванченко пропонує згадати правила приготування їжі й зберігання готових страв у холодильнику.

Правило № 1. Сире ніколи не може лежати поряд із готовим.

Наприклад, сирий фарш і посма­жені з нього котлети, оскільки на си­рому м’ясі можуть бути мікроорга­нізми, які можуть переміститися на готовий продукт.

Правило № 2. У кожного вдома мають бути окремі дошки та ножі для нарізання сирих і термічно обро­блених продуктів. Це стосується не лише м’яса та риби, а й овочів.

Правило № 3. Якщо приготува­ли страву у теплу пору року, вона не може стояти на плиті довше двох годин.

Правило № 4. Не подобається — не їжте.

Якщо вам здається, що в їжі - «не такий» вигляд, дивний або непри­ємний запах чи смак, якщо вона має найменші ознаки гниття чи бродін­ня, пам’ятайте: ваш організм — не смітник. Викиньте такі продукти, а не їжте їх.

Правило № 5. Мухи — не просто набридливі комахи. Вони ще й пере­носять небезпечні мікроорганізми.

Робіть усе можливе, щоб мухи не контактували з готовими продукта­ми.

Правило № 6. Уникайте багато­компонентних страв.

Приготувавши салат, заправте його сметаною чи майонезом (якщо вже споживаєте ці продукти) безпо­середньо перед тим, як будете їсти.

Правило № 7. Пам’ятайте про час, який страва може пробути на столі.

Якщо ви запросили гостей і на­крили для них стіл, не забувайте через дві години замінити страви на інші, а ті, що простояли на столі, — поставте у холодильник. Це уне­можливить інфікування.

Правило № 8. Готуючи їжу, до­тримуйтеся правил загальної гігієни.

Це означає не лише необхідність мити руки. Якщо ви готуєте для вели­кої кількості людей (особливо якщо ви готуєте для хлопців на передовій або працюєте у закладі громадсько­го харчування), пройдіть медичний огляд для того, щоб упевнитися, що при недотриманні правил загальної гігієни ви не передасте іншим хво­роботворні мікроорганізми.