Щоб смакувати їжу, а не труїтися нею
Лікар-епідеміолог дала поради, як правильно готувати їжу в теплу пору року, щоб уникнути харчових отруєнь
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/512739/otruiennia.jpg)
Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, головна держсанлікарка Львівщини Наталія Іванченко пропонує згадати правила приготування їжі й зберігання готових страв у холодильнику.
Правило № 1. Сире ніколи не може лежати поряд із готовим.
Наприклад, сирий фарш і посмажені з нього котлети, оскільки на сирому м’ясі можуть бути мікроорганізми, які можуть переміститися на готовий продукт.
Правило № 2. У кожного вдома мають бути окремі дошки та ножі для нарізання сирих і термічно оброблених продуктів. Це стосується не лише м’яса та риби, а й овочів.
Правило № 3. Якщо приготували страву у теплу пору року, вона не може стояти на плиті довше двох годин.
Правило № 4. Не подобається — не їжте.
Якщо вам здається, що в їжі - «не такий» вигляд, дивний або неприємний запах чи смак, якщо вона має найменші ознаки гниття чи бродіння, пам’ятайте: ваш організм — не смітник. Викиньте такі продукти, а не їжте їх.
Правило № 5. Мухи — не просто набридливі комахи. Вони ще й переносять небезпечні мікроорганізми.
Робіть усе можливе, щоб мухи не контактували з готовими продуктами.
Правило № 6. Уникайте багатокомпонентних страв.
Приготувавши салат, заправте його сметаною чи майонезом (якщо вже споживаєте ці продукти) безпосередньо перед тим, як будете їсти.
Правило № 7. Пам’ятайте про час, який страва може пробути на столі.
Якщо ви запросили гостей і накрили для них стіл, не забувайте через дві години замінити страви на інші, а ті, що простояли на столі, — поставте у холодильник. Це унеможливить інфікування.
Правило № 8. Готуючи їжу, дотримуйтеся правил загальної гігієни.
Це означає не лише необхідність мити руки. Якщо ви готуєте для великої кількості людей (особливо якщо ви готуєте для хлопців на передовій або працюєте у закладі громадського харчування), пройдіть медичний огляд для того, щоб упевнитися, що при недотриманні правил загальної гігієни ви не передасте іншим хвороботворні мікроорганізми.