Передплата 2024 «Добра кухня»

У росії розробили стратегію поглинання білорусі, — ЗМІ

  • 21.02.2023, 13:15
  • 609

У росії розробили план поглинання білорусі, який планували реалізувати до 2030 року

володимир путін та олександр лукашенко. Фото із мережі
володимир путін та олександр лукашенко. Фото із мережі

Документ, який опрацювали журналісти, називається «Стратегічні цілі російської федерації на білоруському напрямі». Його спільно розробляли адміністрація президента рф, Служба зовнішньої розвідки рф, ФСБ, ГРУ та Генштаб зс рф.

Згідно з ним, глобальні цілі рф — встановити домінацію російської мови над білоруською, підлаштувати білоруське законодавство під російське та підпорядкувати собі суспільно-політичне, торгове, наукове та культурне життя білорусі. Кожна з цілей розподілена на завдання різної терміновості — до 2022, 2025 та 2030 років. Усі заходи мають реалізувати у межах «Союзної держави».

Окрім гармонізації торговельно-економічних відносин, росія до 2030 року планує встановити контроль у військово-політичному секторі білорусі. Серед завдань російської розвідки — обмежити вплив «націоналістичних та прозахідних» сил, завершити реформу білоруської конституції з урахуванням інтересів рф, закріпити проросійські настрої у військових та політичних елітах і серед населення.

Також пдміністрація президента росії збирається забезпечити собі контроль над інформаційним простором білорусі до кінця цього десятиліття. Зроблять це за допомогою збільшення кількості російських ЗМІ в Білорусі та посилення російського інформаційного впливу серед населення. Також росія збирається запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів білоруським громадянам «для створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції, та бізнес-кіл, орієнтованих на російський ринок», йдеться у документі.

До 2030 року росія сподівається відкрити у білорусі пункти здачі єдиного державного іспиту, а також — відкрити нові центри науки та культури в Могильові, Гродно та Вітебську. Ймовірно, вважають журналісти, це будуть філії «Россотрудничества», які часто виявляються прикриттям російських розвідників та «агентів впливу».

Поміж цілей у документі описані й загрози планам росії у білорусі. В адміністрації путіна бояться зближення білоруської влади з НАТО та окремими державами — членами альянсу, впливу на самопроголошеного президента олександра лукашенка «націоналістичних» та «прозахідних» політиків, заміни російських вакцин від коронавірусу на американські та європейські, а також відмови від викладання російською мовою.

Над створенням документа працювало управління президента рф з прикордонного співробітництва, яке куриє заступник голови адміністрації президента рф Дмитро Козак. Журналісти зʼясували, що війна в Україні сповільнила реалізацію планів росії, проте не зупинила її.

Схожі новини