Передплата 2024 ВЗ

Сказ у Доброгостові та два місяці карантинних обмежень у Дрогобицькому районі

На початку цього року у селі Доброгостів, яке входить до складу Трускавецької ОТГ, зафіксовано випадок сказу. Сталося це після того, як між собою покусались собака одного із сільських лісівників та лисиця, що вибігла з лісу

На третій день покусаний собака здох. Після проведеного розтину в домашньої тварини виявили сказ. Що стало причиною смертельно-небезпечної хвороби, яка передається від тварини до людей, остаточно не встановлено: лисиця, на жаль, втекла. А раз так — не можна виключити й того факту, що джерелом інфекції могло бути щось інше — якась інша домашня тварина або, наприклад, миша.

Виникла нестандартна ситуація, яка, якщо швидко не провести передбачені для подібного роду заходи, може призвести до жахливих наслідків. У Дрогобицькій районній військовій адміністрації, оперативно провівши засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, вирішили впровадити в районі карантинні заходи. Обмеження діятимуть упродовж двох місяців — із 6 січня по 6 березня 2023 року. У самому ж Доброгостові, як випливає з офіційного повідомлення районної військової адміністрації, здійснюється комплекс протиепідемічних заходів щодо усунення захворювання та недопущення його виникнення серед людей. Одним із перших пунктів цих заходів стало масове щеплення у селі всіх домашніх котів та собак. Не всім таке подобається. А це означає, що деколи працівникам державної ветеринарної служби, на яких покладена дана делікатна місія, доводиться нагадувати найбільш «норовливим» власникам собак та котів не лише про вимоги закону, а й про передбачену відповідальність за його невиконання.

Після щеплення розпочнуться більш жорсткі карантинні дії - такі, наприклад, як виловлення та «нейтралізація» усіх бродячих котів і собак. 15 січня у розташованих на територіях Доброгогостівської та частково Уличнянської сільрад, як поінформував нас голова Дрогобицького районного товариства мисливців та рибалок, лісівник Богдан Сушириба, відбудеться відстріл лисиць у заздалегідь визначеній п’ятикілометровій зоні.

Участь у «чистці», крім єгерської та ветеринарної служб, візьмуть і працівники лісової охорони. Не виключено, що саме цього дня й вдасться з’ясувати, чи справді згадувана вже лисиця, яка втекла до лісу, стало джерелом сказу. Формула виявлення інфекції доволі проста. Якщо, як пояснили репортеру «ВЗ», після здачі на аналіз голів перших п’яти впольованих лисиць у жодному з випадків не виявлять смертельно-небезпечної інфекції, це одне означатиме — що не лисиця є джерелом сказу в Доброгостові.

Схожі новини