Передплата 2024 ВЗ

Загроза сказу залишається високою

Людей кусають лисиці, собаки, коти і навіть гризуни

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

На Львівщині спостерігають ріст випадків захворювання на сказ диких тварин. За останні три роки показники зросли майже у 8 разів.

Переважно кусали лисиці, собаки, зокрема бродячі, коти, сільськогоспо­дарські тварини, навіть гризуни. Від­повідно зросла кількість випадків сказу серед тварин, що зареєстровано у всіх районах області. Про це розповіла ге­неральна дирек­торка Львівсько­го обласного центру контро­лю та профілак­тики хвороб МОЗ України На­таля Іванченко-Тімко.

За інформацією головної інфекці­оністки Львівщини, торік 1223 особам призначили щеплення, 798 отримали повний курс.

За станом на кінець 2023 року зафік­сували 29 випадків сказу серед домаш­ніх тварин. Цей показник є найвищим з 2018 року. Так, 2023 року зафіксували 93 випадки сказу в області: найбільше у лисиць — 36 випадків. На 25 січня 2024 року було вже 15 таких випадків.

Наталія Іванченко-Тімко відповіла на низку запитань.

— Де найчастіше траплялися такі випадки?

— Найбільшу кількість випадків мину­лого року реєстрували у гірських райо­нах зі значною площею лісів, де в рази зросла кількість лисиць та інших хижих звірів, які можуть бути потенційними но­сіями сказу.

— Які заходи вживаються, щоб зменшити негативну динаміку росту захворювання, а також і для профі­лактики?

— Упродовж 2023 року провакцинува­ли проти сказу 484 972 гол. тварин.

На Львівщині визначили медзаклади у кожному районі області, які отримують антирабічні препарати (медичний пре­парат з вмістом інактивованого анти­гену вірусу сказу для формування спе­цифічного імунітету. — Авт.). Для того, щоб зробити ці заходи ефективнішими і щоб люди не їздили у пошуках вакцини, ми рішенням протиепізоотичної комісії і спільним наказом з департаментом охорони здоров’я Львівської ОВА ви­значили 7 лікарень, які є кластерними і отримують антирабічні препарати. Тут можна повністю пройти курс антирабіч­ної допомоги, про що поінформовані сі­мейні лікарі. Ця модель вже добре пра­цює, кожен сімейний лікар знає, куди скеровувати таку людину. Відповідно активізована саносвітня робота.

— Ваші поради, як діяти тим, кого вкусила тварина?

— Якщо вас вкусила або обслинила невідома тварина — чим швидше звер­ніться до лікаря. Зазначу, що собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала лю­дей або тварин, потрібно негайно до­правити до найближчої ветеринарної клініки та повідомити Держпродспо­живслужбу для огляду й утримання її під наглядом спеціалістів протягом 10 днів.

Нагадаю, що сам сказ вважається невиліковним і у 100% випадків призво­дить до смерті.

Схожі новини