Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Різдвяний концерт у Бориславі повітряна тривога «скасувала». Але не коляду …

Цього року Різдво у Бориславі святкуватимуть двічі - 25 грудня та 7 січня

Шопка переможців, сестер Каріни та Вікторії Гнатик.
Шопка переможців, сестер Каріни та Вікторії Гнатик.

Частина городян цю святкову для себе дилему вже вирішила, відгукнувшись на святковий концерт, який мав відбутись на площі І. Франка. Їхня позиція зрозуміла — вони вже задекларували, що відтепер зустрічатимуть Різдво разом із більшою частиною християнського світу, за григоріанським календарем.

Інша частина, не дозрівши для такого рішення, робитиме це за старою традицією, згідно з юліанським календарем — 7 січня.

Як буде наступного року, покаже життя. Ніхто, як стверджують в адміністративному центрі ОТГ, нікого ні до чого не змушує. Кожен із жителів ОТГ сам для себе вирішує, якому з церковних календарів, григоріанському чи юліанському, віддавати перевагу. На жаль, початок Різдвяного циклу святкувань у Бориславі зіпсував наш ворог, російський агресор. Святковий концерт скасували через затяжну повітряну тривогу. Шкода. Не тільки тому, що концерт перенесли. А й через те, що зірвалося нагородження переможців виставки-конкурсу різдвяних шопок, де на огляд відвідувачів та прискіпливого журі представлено 25 творчих робіт.

Церемонія відзначення кращих із врученням грошових премій та інших подарунків і відзнак мала відбутись під час анонсованого на Різдво концерту. Передбачалось, що це стане свого роду «родзинкою» під час виконання коляд та віншувань: виставка-конкурс викликала непідробну, щиру зацікавленість, як і все, зрештою, що має стосунок до святкування Різдва.

За словами відповідальної за організацію та проведення творчого змагання спеціалістки відділу культури Бориславської міської ради Тетяни Кекіс, близько 200 осіб упродовж першого дня оголошеного виставкового марафону, який щонайменше до середини січня триватиме, побувало у фоє кінотеатру «Каменяр», щоб на власні очі побачити представлені на конкурс шопки. І не тільки побачити. Тетяні Кекіс довелось відповісти на багато запитань, розповісти про учасників виставки-конкурсу. Людей цікавить все — і вік конкурсантів, і який заклад представляють, і де проживають… Якщо про школярів йдеться, тоді ще — хто батьки? Нічого дивного тут немає: серед виконавців робіт представлені не тільки автори з іменем, знані в місті майстри та майстрині.

Вистачає й невідомих широкому загалу вихованців творчих гуртків для дітей та юнацтва, як, наприклад, сестри Каріна та Вікторія Гнатики з творчого гуртка «Кераміка», чиї роботи художня рада оцінила найвищим балом. Вони й стали переможцями. Дівчаткам вручать грошову премію — 1 тис. грн. Друге місце присуджено роботі 13-літнього Марка Пижа. Грошовий аналог його досягнення становить 700 грн. Третє місце дісталося колективній праці представників Бориславського професійного ліцею. Тут грошова винагорода «скромніша» — 500 грн.

Свої нагороди усі переможці отримають публічно. Не тільки названі вже переможці, а всі учасники. Їм також дістануться подарунки, призи та відзнаки. Якщо не на прикрашеній яскинею-шопкою, височенним дідухом та іншими різдвяними декораціями площі Івана Франка, то на одній із інших святкових локацій міста. Коляда під час війни у Бориславі лунатиме і вдень, і вночі. І ніякі повітряні тривоги, які, поза всяким сумнівам, не раз лунатимуть, на заваді їй не стануть.

Схожі новини