Передплата 2024 ВЗ

Українка відмовилася від премії за свободу преси

  • 06.12.2022, 18:15
  • 780

Премію присудили також росіянину

Оксана Романюк. Фото із соцмереж
Оксана Романюк. Фото із соцмереж

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк відмовилася від премії імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу преси і свободу друку, яку їй присудили разом з колишнім головним редактором «Еха москви» Олексієм Венедіктовим.

«Якщо російському громадянину не соромно зараз публічно розказувати про свою тяжку долю і отримувати премії, то він є тим, що ми називаємо „хорошим“. Тобто — банальним зверхнім імперіалістом. А якщо все ж соромно і він говорить про провину і трансформацію — тоді є шанс на якийсь діалог в майбутньому», — написала Оксана Романюк у соцмережах.

Українка додала, що не має претензій до організаторів, бо «вони щиро дуже далекі від наших реалій».

«Ми довго листувалися з ними, і продовжуємо листуватися. Їм непросто вийти за межі усталеної картини світу і зрозуміти те, що відбувається тут. Але я знаю, що мені все ж вдалося викликати в них запитання і внутрішні дискусії. Попереду в нас ще багато роботи і багато роз’яснень, щоб розвіяти російську імперську магію», — переконана Романюк.

Deutche Welle пише, що церемонія вручення премії відбулася у місті Шорндорф 4 грудня. Пояснюючи вручення премії Венедиктову, член ради опікунів Сейран Атеш заявила: «Хоча Венедиктов підтримував зв’язок із кремлем, його позиція як журналіста зрозуміла — він прихильник свободи».

Разом із росіянином замість українки Романюк премію також вручили Асоціації муніципальних радіо- і телестанцій Конго (CORACON), журналісти якої, за словами журі, «за зарплату, якої ледь вистачає, щоб жити далі, протистоять жорсткому насильству і гіркій бідності в Конго за допомогою інформації та освіти».

Схожі новини