Передплата 2024 ВЗ

Для переселенців зі сходу — 50 тисяч нових місць

Серед варіантів нового житла — комунальні заклади медицини, які давно не працюють, гуртожитки, пансіонати…

Візуалізація після ремонтних робіт. Фото Наталії Саноцької
Візуалізація після ремонтних робіт. Фото Наталії Саноцької

За прогнозами Львівської ОВА, взимку на Львівщину прибуде додатково 100 тисяч переселенців з регіонів, де триває війна. За останні дні залізницею до Львова прибувають значно більше біженців із Запорізької області, зокрема Енергодару. Невдовзі стартує евакуація жителів з Кримського півострова.

Як повідомив на брифінгу голова Львівської ОВА Максим Козицький, у Львівській області для переселенців готують житла на 50 тисяч місць, але цього буде замало на прогнозовану кількість тих, хто сюди приїде. Кожна область заходу України отримала свою цифру місць, які до зими потрібно підготувати для переселенців.

«У Львівській області ремонтуємо гуртожитки закладів профтехосвіти, які дотепер не використовувалися, облаштовуємо додаткові місця у геріатричних пансіонатах, психоневрологічних диспансерах та інших закладах, придатних для тривалого проживання, — наголосив Козицький. — Ці місця можуть і не знадобитися, бо все залежить від подій на фронті. Але Львівщина має бути готовою приймати переселенців».

Сьогодні на Львівщині офіційно проживають майже 248 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 89 тисяч — чоловіки, 160 тисяч — жінки, 75 тисяч — діти. Це близько 120 тисяч ВПО працездатного віку, 10 тисяч людей мають інвалідність та 32 тисячі - це пенсіонери.

«Маємо знайти і підготувати орієнтовно 50−70 тисяч ліжкомісць для вимушених переселенців, але остаточну цифру будемо знати в жовтні, — сказала у коментарі для „ВЗ“ радниця голови Львівської ОВА, голова робочої групи медико-соціальної допомоги Галина Бордун. — Місця мають знайти і для дітей, які сюди приїдуть, щоб вони були долучені до навчання. Управління соцзахисту має знайти 20 тисяч місць для людей з інвалідністю. Йдеться про приїзд переселенців з областей, які сьогодні через війну відключені від теплопостачання. У нас є чимало харків'ян, які мешкали в нашому регіоні кілька місяців, а потім повернулися до дому, попри те, що їхні будівлі зрівняні із землею. Та з вересня ці харків'яни знову повертаються до Львова і головна причина — похолодання. Перебувати вдома без опалення їм стало важко. З вересня пожвавилася міграція із зон, наближених до бойових дій».

Нове житло — у колишньому туберкульозному диспансері

Львівська волонтерка, голова благодійного фонду та працівниця туристичної фірми Альбіна Брилліантова розповіла «ВЗ», що невдовзі стартує ремонт приміщень колишнього туберкульозного диспансеру, що у Личаківському районі Львова. Там можна буде розмістити на зиму 60−70 переселенців.

«Мала розмову на цю тему з представниками облради, днями підпишемо меморандум про облаштування приміщення диспансеру для потреб сімей, які через війну потребують житла», — сказала Альбіна. — Ремонт — за кошт благодійних організацій".

Туберкульозний диспансер уже тривалий час не працює. Його приміщення — це два поверхи на майже 400 метрів квадратних, 18 кімнат. Опалення відімкнули, технічний стан будівлі залишає бажати кращого. Окрім ремонту, в приміщенні диспансеру потрібно буде під'єднати опалення, встановити меблі та необхідну сантехніку…

У Винниках — центр підтримки людей, які втратили дім

Заступниця голови спільноти «Емаус-Оселя» Наталія Саноцька розповіла «ВЗ», що при в'їзді до Винників реконструюють занедбану будівлю площею 500 метрів квадратних. Там відкриють центр підтримки людей, які втратили дім і працюватимуть також з вимушеними переселенцями. Раніше будівля належала до комунального майна Львівської міської ради, тут чимало років працювала офтальмологічна лікарня та поліклініка. Зараз приміщення колишньої лікарні заростає бур’янами…

В цій будівлі офтальмологічної поліклініки постане центр підтримки людей, які втратили дім
В цій будівлі офтальмологічної поліклініки постане центр підтримки людей, які втратили дім

«Будівля у Винниках не використовувалося ще з радянських часів. Тут понищені вікна, двері, підлога, зруйновані комунікації, — наголошує Наталія Саноцька. — Ми отримали дозвільні документи на реконструкцію будівлі, де вже взимку постане центр підтримки людей, які втратили дім. Над цим питанням працювали ще до війни. Але війна завадила приступити до ремонту будівлі. Зараз вартість соціального проєкту — 320 тисяч євро. Для ремонту і реконструкції нам бракує 15 тисяч євро, шукаємо партнерів і благодійників».

Наталія Саноцька каже, новий центр надаватиме ті самі послуги, що уже чотирнадцять років надає підрозділ «Емаус-Оселя». Тут буде краще — більше площі та більше можливостей. За прогнозами, центр забезпечить санітарно-гігієнічними послугами до ста людей щодня. Серед послуг — душові кімнати, пральня, перукарня, їдальня та кімнати, де потребуючим видають одяг. На другому поверсі центру — кімнати для відпочинку, а також зал для воркшопів, кінозал та місце для проведення майстер-класів, свят…

«Коли почалася війна, в підрозділ „Оселі“ теж приходило чимало переселенців, ми їх радо приймали, — каже Саноцька. — Але приміщення було занадто тісне, працювала одна душова кабіна. У новому центі працюватиме п‘ять душових кабін».

Схожі новини