Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У суді Гордон відмовився від своїх слів щодо Маріуполя, — адвокат Новіков

  • 05.08.2022, 14:54
  • 1 583

Журналіст Дмитро Гордон у суді фактично спростував власний фейк, який він поширив проти Петра Порошенка

Фото: glavcom.ua
Фото: glavcom.ua

Про це після засідання Шевченківського районного суду заявив адвокат п’ятого президента Ілля Новіков.

Як відомо, Петро Порошенко подав позов проти Дмитра Гордона за поширення наклепу в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» щодо захоплення Маріуполя 2014 року.

Адвокат Дмитра Гордона Василь Рябченко у судовому засіданні запевнив суддю, що зі своїм клієнтом з’ясував його правову позицію. Зокрема, він наголосив, що заяви Дмитра Гордона не стосувалися п’ятого президента України Петра Порошенка.

«Як повідомив мені довіритель, вислови, які в цьому випадку являються предметом судового розгляду у даній справі, вони загалом стосувалися політичного керівництва країни», — сказав адвокат Гордона.

На уточнювальне запитання судді, чи стосувалися ця фраза позивача, адвокат заявив: «Це стосувалося загалом політичного керівництва країни. Це особисто не стосувалося Петра Олексійовича».

Ілля Новіков наголосив, що саме зміна позиції Гордона дозволила судді відмовити у задоволенні позову, оскільки представник Дмитра Гордона доводив, що усі слова журналіста були виключно «оціночними судженнями», а не фактами, і не стосувались Порошенка.

«Ми на 90% вважаємо, що це наслідок того, що Гордон змінив свою позицію у порівнянні з тим, що він говорить публічно. Публічно він говорив, що у нього є докази, що він впевнений, що він буде захищатись, що він приведе купу свідків, а фактично у суді з самого початку він зайняв позицію, що це було оцінювальне судження, коли він говорив, що президент Порошенко, який став президентом 7 червня 2014 року віддав наказ залишити українським військам Маріуполь, який було залишено у травні 2014, а визволено 13 червня», — сказав Ілля Новіков.

«На сьогоднішньому засіданні Гордон через свого представника заявив, що те, що він говорив, навіть не стосується у більшій частині Порошенка, що коли він каже „руководство Украины“, то це не Порошенко, а начебто хтось інший», — додав адвокат.

«На 90% нас все і так задовольняє, бо ми отримали те, що хотіли. Ми отримали передусім від Гордона відмову від його публічної позиції», — підкреслив Новіков.

При цьому він повідомив, що адвокати Порошенка подадуть апеляційну скаргу на це рішення.

«Ми вважаємо, що судове рішення на 100%, а не на 90% має відповідати закону», — підкреслив захисник.
Новіков наголошує, що для судової практики України це в принципі дуже важлива історія.

«Є певне переконання в людей, навіть журналістів досвідчених, що варто додати до будь-якого наклепу твердження „це моя думка“, „я так вважаю“, і це повністю захищає. Ми б хотіли, щоб було зафіксовано, і саме тому ми маємо намір оскаржувати це рішення, що це не так», — сказав Новіков.

«Якщо Гордону, як в цьому випадку, або іншим особам, якщо їм не соромно відмовлятися від своїх власних слів задля того, щоб суд формально проголосив, що вони не винні - це підкреслює їх ставлення до своєї власної репутації, своїх власних слів. Нас в принципі такий підхід відповідача швидше влаштовує», — зауважив Новіков.

Захисник також додав, що сьогоднішнє рішення суду «перекидає місточок» для продовження роботи щодо притягнення до відповідальності осіб за розповсюдження недостовірної інформації. Він пояснив, що адвокати Порошенка готуються до судового процесу зі студією «Квартал 95», яка у день трагедії в Оленівці поширила черговий наклеп проти Порошенка.

«Ми не зупинимося на цьому. Ми маємо намір використовувати цей процес і взагалі використовувати інструменти, які цивільний процес надає особі, яка вважає, що про неї розповсюджено недостовірну інформацію, щоб примушувати людей, які таку інформацію розповсюдили, до публічної зміни позиції», — запевнив Новіков.

Як повідомлялося, адвокати п’ятого президента України, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка подали до Шевченківського районного суду Києва позовну заяву проти блогера і політика Дмитра Гордона, який в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» заявив: «…Я знаю, що керівництво України зробило злочинну оборудку з керівництвом росії і віддало наказ українській армії залишити Маріуполь … Порошенко з путіним домовилися, я вважаю, про те, щоб Маріуполь здати. Армії був даний наказ вийти з Маріуполя».

Насправді захоплення Маріуполя проросійськими бойовиками сталося у травні 2014 року, ще до президентських виборів. 7 червня Петро Порошенко приніс присягу як п’ятий президент України, і через тиждень Маріуполь був остаточно визволений від російських окупантів.

Схожі новини